onsdag 10 februari 2016

Tips på Alla hjärtans dag-menyer

I år firas Alla hjärtans dag på en söndag. Här kommer några tips på förrätter, varmrätter och efterrätter. Jag tänker pasta till huvudrätt. Det burkar vara ganska snabblagat. Observera att några av recepten är för 2 personer, och andra är för 4. Hoppas du hittar något du gillar och att ni får en mysig Alla hjärtans dag!

Tips på Alla hjärtans dag-menyer

Förrätter:

Kalixlöjrom med västerbottensoststicks

Här kan man ju använda ett pepparkakshjärta och skära ut brödet med för att få ett hjärtformat bröd. Får man inte tag i vaktelägg, så kan skippa det.


mjukt tunnbröd
rapsolja
flingsalt
västerbottensost

Tillbehör:
kalixlöjrom
creme fraiche
rödlök
dill
vaktelägg
svartpeppar

Skär brödet i avlånga fyrkanter. Pensla med olja och på med flingsalt. In i ugnen på 225 grader i ca 2 minuter.
På med riven ost och in igen i ca 3 minuter.
Servera med tillbehören.
Vaktelägget är kokat i 3 minuter. Släppte ner det när vattnet kokade.

Falsk kräftsoppa


4 port

2 stora morötter
1 msk smör
3 msk mjöl
1 l vatten
0,5 dl hummerfond, koncentrerad
1 paket Kavli kräftost, 400 gram
2 dl crème fraiche
salt och peppar
1 burk kräftstjärtar

dill, till dekoration

Riv morötterna ganska fint. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs morötterna snabbt.
Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt vatten och hummerfond och koka upp under omrörning.
Tillsätt kräftost och crème fraiche och vispa slätt. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar.
Låt kräftstjärtarna rinna av och blanda ner dem i soppan. Klipp över lite dill.

Vitlöksbröd

lantbröd
smör
vitlök
persilja
riven parmesan

Blanda och bre på bröden. In i ugnen i ca 8 minuter.

Chevréfyllda parmarullar


2 st

2 skivor parmaskinka
ruccolasallad
1 avokado
solrosfrön
crema de balsamico

Chevréröra:

70 g chevré (utan kanterna)
2 soltorkade tomater
4 svarta oliver
1 msk creme fracihe
3 stora blad basilika
lite olivolja
svartpeppar

Börja med röran. Mosa osten med creme fracihe och olivolja. Hacka oliver, basilikan och de soltorkade tomaterna. Vänd ner. Smaka av med svartpeppar.
Bred röran på parmaskinkan och rulla ihop. Dela rullen på mitten med ett snett snitt.
Lägg upp ruccolasallad och avokado på tallrik. Lägg rullarna på. Rosta solrosfröna i torr stekpanna och strö över anrättningen. Ringla crema de blasamico ovanpå.

Huvudrätter:

Pastasås med kyckling, soltorkade tomater och fetaost


2 port

2 grillade kycklingklubbor
6 soltorkade tomater
2 dl grädde
0,5 fetaost
1 kycklingbuljongtärning
peppar
persilja

Pilla loss kycklingköttet och klipp i bitar. Hacka soltorkade tomater. Lägg i stekpanna.
I med grädde och smula ner buljongtärning och fetaost.
Peppra och klipp över persilja.
Servera med valfri pasta.

Fredagsräkor


4 port

400-500 g stora räkor
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk mjöl
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
peppar
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad apelsinjuice

Koka pastan. Fräs de hackade lökarna och den rivna vitlöken. Pudra sedan över mjölet. I med allt utom räkorna. När det puttrat ihop, släng i den färdigkokta pastan och räkorna och låt bli varmt.

Chicken Alfredo

Ett mer lättlagad variant på Chicken Alfredo (men kanske mindre fancy schmancy) hittar du här.


2 port

Kycklingen:
2 kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt & svartpeppar

Hetta upp lite smör i en stekpanna.
Bryn kycklingen runt om, salta och peppra.
Lägg kycklingen i en ugnsform och efterstek dem i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera pastan tillsammans med såsen och kycklingen.

Såsen:
25 g smör
2½ dl vispgrädde
90 g nyriven parmesan
1 krm mald muskot
Salt & svartpeppar

Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta.
Häll i vispgrädden och låt koka upp under omrörning.
Sjud såsen i ca 2 minuter.
Lägg i parmesanosten och rör tills den smält.
Krydda med salt, peppar och muskot.

Till servering: färsk pasta och vitlöksbröd, se recept nedan

Vitlöksbröd:
1 baguette
smör
1 vitlöksklyfta
persilja
parmesan

Blanda smör, riven vitlök och persilja. Dela brödet på längden. Bred på smöret och toppa med riven parmesan. In i ugnen ca 8 minuter.

Efterrätter:

Kladdkaka med Dumle i mugg



2 st

4 msk mjöl
4 msk socker
3 msk kakao
50 g smält smör
2 msk mjölk
1 ägg
4-6 dumlekolor

Blanda ihop alla ingredienserna utom dumlekolorna. Häll upp i två muggar. Dela dumlekolorna på mitten och tryck i fyra bitar i varje mugg. Micra en mugg i taget på full effekt i ca 1 min. Mina tog 50 sek.

Ooey gooey brownies

En sån här med en skopa glass? Samt att du får en hel bunt över att stoppa in i frysen.


Botten:
120g smör
120g mörk choklad
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
100g hackad mjölkchoklad

150g grovt hackade marshmallows

1 burk Dulce de Leche, alltså en burk kondenserad mjölk som kokas på svag värme i 3-4 timmar. Fyll på då och då med vatten i kastrullen, burken skall vara täckt under hela kokningen, annars kan det låta POFF och man får torka kolasås från kökstaket.

Chokladtryffeltäcke:
125g hackad mjölkchoklad
125g hackad mörk choklad
1,5 dl vispgrädde

Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20×30cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de leche-lagret. Låt stelna och skär i lagom stora bitar.

Varm vit chokladbakelse med konjaksmarinerade körsbär

Nu är det ju inte direkt säsong för körsbär, men testa byta ut mot några andra bär. Och vill man inte konjaksmarinera, så skippa det. Bakelsen är god ändå!


4 port
200 g körsbär
2 msk rom eller konjak (vi hade päronkonjak)

50 g smör
150 g vit choklad
2 ägg
2 msk socker
0,5 dl vetemjöl
rivet skal från 1 citron

Ugn: 200 grader

På med ugnen. Kärna körsbären och marinera dem i spriten. Smält smöret med chokladen över vattenbad. Låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner lite av äggröran i chokladsmeten. Blanda sedan ner chokladsmeten, mjölet och citronskalet i äggblandningen. Häll smeten i små ugnsfasta formar ställda på ett galler. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Bakelserna ska ha stannat till men inte vara genomgräddade. Servera genast med de marinerade bären.

Eller så skippar du trerättersmiddagen och bjuder din älskade på en hjärtformad smörgåsbakelse, på sängen.

Räkbakelse


4 stycken

Smeten;
0,5 ask Philadelphiaost-Gräslök
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
3 msk kaviar
dill
gräslök
rödlök (finhackad)
peppar
citronsaft
0,5 burk röd stenbitsrom
räkor (finhackade)

8 skivor franska
krossade ostkrokar (ostbågar)
räkor
citronskivor
gurka
vindruvor
jordgubbar
dill

Blanda ihop allt till smeten. Tag ut rundlar ur franskorna med ett glas. Lägg smet mellan franskorna samt på kanterna. Rulla kanterna i ostbågarna. Lägg smet ovanpå och strössla över ostkrokskross. åt stå några timmar och safta till sig. Garnera med räkor, citronskiva, jordgubbar, gurka, dill och vindruvor.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar