God morgon måndag och på´t igen.
Fick ett spännande recept av min kollega Gittan som Anette och jag testade i helgen. Så gott! Receptet är för fyra portioner, men vi åt den som förrätt och då räcker den till fler.
Lyxig jordärtskockssoppa med löjrom och västerbottensost
Soppa:
2 st schalottenlökar
700-800 g jordärtskockor
2 msk smör
9 dl mellangrädde + 2 dl vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond
ca 1 tsk salt
1-2 krm nymalen vitpeppar
1-2 msk god vinäger
Krutonger:
2-3 skiva(or)bondbröd, gärna surdeg
1 msk rapsolja
1 nypa(or) salt
Servering:
100 g löjrom
100 g västerbottensost
1 dl plockad dill
1. Börja med krutongerna. Sätt ugnen på 180°. Riv brödet i smulor, vänd runt dem i olja och lite salt. Rosta krutongerna gyllene och knapriga mitt i ugnen 10–15 min. Ta ut och låt svalna.
2. Soppa: Skala och finhacka löken, skala skockorna och dela i jämnstora bitar. Fräs löken mjuk på svag värme i smöret utan att den tar färg. Tillsätt skockor, grädde och vatten, låt småkoka utan lock 15-20 min tills skockorna är helt mjuka. Passa så det inte bränner, rör om då och då.
3. Mixa slätt i mixer eller matberedare, smaka av med kycklingfond, salt, peppar och vinäger. Hit kan du förbereda.
4. Servering: Dela osten i 12 bitar eller riv den. Fördela löjrom, ost, krutonger och dill i fyra stora djupa tallrikar och ställ fram. Hetta upp soppan, häll över i fin kanna. Fördela soppan runt garnityret hos gästerna vid bordet.
(recept från svt)
-Mama Skogly ♥
Ser mycket gott ut!
SvaraRaderaTack rara!
Radera