söndag 21 maj 2017

Lompe - norskt tunnbröd

Jag fick några kokta potatisar över och valde att prova ett recept som låg i testahögen. De var enkla att göra och goda att använda som korvbröd. Passade även på att prova Ernst Kirchsteigers wienerkorv. Fem stycken för inte alls blygsamma 47 riksdaler. Helt okej smak men för det priset får nog affären behålla resten. Sibyllakorven är godare enligt mig.


Lompe - norskt tunnbröd

500 gram kokt potatis
1 tsk salt
ca 1,5 dl vetemjöl

1. Skala den kokade potatisen och riv den på rivjärnets fina sida eller använd en potatispress.

2. Strö över saltet och blanda ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop med händerna till en fast deg. Potatisar innehåller olika mycket vätska vilket påverkar mjölåtgången.

3. Mjöla köksbänken och rulla degen till en cirka 20 cm lång rulle. Skär den i sex delar.

4. Kavla ut varje del till en rund kaka med ungefär 15 cm diameter.

5. Värm en stor stekpanna och grädda lomperna ungefär två minuter på varje sida. Använd inget matfett i pannan. Bubblar lomperna upp under gräddningen så tryck hål på dem med en stekspade.

6. Låt lomperna svalna under en handduk. Ät som de är med smör, vira runt en kokt korv eller fyll och använd som wrap.
(recept från Tasteline)



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: