söndag 14 januari 2018

Mandelmanns toscakaka med mandel och honung

Min fina granne Carin hade bakat Mandelmanns toscakaka och Olof kom över med en stor bit till oss. Det tokgillas ju. SPeciellt roligt när man varit hos Mandelmanns på besök, fått se hur det ser ut där och till och med träffat dem för en pratstund!


Mandelmanns toscakaka med mandel och honung

Mördeg:
150 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 äggulor
3,5 dl vetemjöl

Fyllning:
3 msk honung
1,25 dl socker
75 g smör
1,25 dl hackad mandel

1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen och låt vila i kylen i ca 1 timme.

2. Värm ugnen till 175 grader.

3. Kavla ut degen så att den passar i en pajform som är ca 20 cm i diameter eller tryck ut den i en stekpanna av gjutjärn. Förgrädda pajdegen i ugnen i 7–8 minuter.

4. Sjud honung, socker, smör och mandel i en kastrull under ständig omrörning tills blandningen precis skiftar i färg mot gyllengult. Ju längre du värmer den desto hårdare blir den.

5. Höj värmen till 200 grader. Fyll pajskalet med fyllningen (tänk på att den är galet varm och lätt klibbar fast i skinnet) och grädda i ytterligare 7–8 minuter tills pajen fått en gyllene färg.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: