måndag 29 juni 2020

Vietnamesiska vårrullar

Jag fick ett tips av min kollega Emma om dessa godbitar. Superfräscht. Tack Emma, jag gillar tips! Receptet kommer från Monica Eisenmans "Asiatiska nudlar och smårätter". Vi ändrade det något och använde inte mynta men la till en avokado. Här kommer dock ursprungsreceptet.

Och lite längre ner ett tips på goda chips! Nu blir det en långpromenad innan det efterlängtade regnet kommer. Men sen får det gärna bli soligt och varmt igen.


Vietnamesiska vårrullar

100 gram risnudlar, tunna
0,5 st gurka
1 st morot
2 dl isbergssallad, riven
2 dl böngroddar, färska
12 st räkor, stora, kokta
12 st rispapper
12 kvist(ar) mynta, färsk
12 kvist(ar) koriander, färsk

Nuoc cham, dippsås:
1 st röd chilifrukt
1 st vitlöksklyfta(or)
5 msk strösocker
0,5 dl vatten, kokande
0,5 dl fisksås
1 dl limesaft, (ca 3 lime) färsk

1. Gör såsen: Kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksås och limesaft och rör tills sockret har löst sig. Låt stå i kylen minst 30 minuter.

2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten. Skär dem i ca 5 cm långa bitar.

3. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tunna stavar, ca 5 cm långa. Skala moroten och skär den i likadana stavar.

4. Blanda gurka, sallad, böngroddar och morot.

5. Dela räkorna på längden.

6. Doppa ett rispapper i ljummet vatten, ta upp det och vänta i några sekunder tills pappret är så mjukt att det kan rullas.

7. Lägg lite mynta och koriander mitt på pappret. Fortsätt med lite av grönsaksblandningen, nudlarna och sist två räkhalvor. Vik in kanten från både vänster och höger och rulla sedan ihop nedifrån till en rulle.





-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: