måndag 17 augusti 2020

Ostbröd med cheddar och jalapeno

Hemmagjort bröd med cheddar och jalapeno, otroligt gott och perfekt till plocket eller buffén!

/Hanna, Erikas systerdotter


Ostbröd med cheddar och jalapeno

Jästid: ca 2,5 timmar
Aktiv tid: ca 30 min.
Total tid: ca 3 timmar.

Ingredienser

Bröd:
1 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 pkt jäst (25 g)
2 msk socker
75g smör
1 ägg
1 tsk salt
375g vetemjöl special

Fyllning:
1 ägg
2 msk smör
1 näve basilika
3 klyftor vitlök
50g inlagd grön jalapeno
300 g riven cheddar
svartpeppar
sesamfrön

Gör så här

1. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda mjölk och vatten i en kastrull och värm till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke. Blanda i vattnet och mjölken samt sockret och rör tills jästen har lösts upp.
3. Tillsätt smöret, ägg, salt och hälften av mjölet. Bearbeten med elvisp + degkrokar eller för hand med slev i 2 min.
4. Tillsätt resterande mjöl och knåda i 5 min med degkrokar eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov, degen ska vara ganska lös men ändå gå att få ihop till en boll.
5. Täck med kökshandduk jäs till dubbel storlek, 1-2 timmar.
6. Kavla ut degen till en rektangel, ca 0,5 cm i tjocklek.
7. Vispa ägget och pensla på ett tunt lager på degen. Riv vitlöken. Smält smöret och blanda i vitlöken. Pensla på degen. Lägg på hela basilikablad. Hacka jalapenon i bitar och lägg på. Strö över cheddar och malen svartpeppar.
8. Rulla ihop degen. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Klipp degen med sax från alternerande håll och vik upp kanterna, se bilden.
9. Täck med kökshandduk och jäs i ytterligare 30 min. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
10. Tillaga bröder i ugnen i 30 min.

Skär upp och njut!





-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: