måndag 14 december 2020

Saffranscheesecake med glöggglasyr

Svärmor bjöd på den här på julafton förra året så den har legat här i mina gömmor och väntat få att komma upp och visa sig. Den här julen 2020 vet ju ingen hur det kommer att bli med firandet. Det blir en annorlunda jul, det kan vi alla vara överens om. Men vi får göra det bästa av situationen.


Saffranscheesecake med glöggglasyr

Till botten:

80 g smör
25 pepparkakor, ca 120 g

Till fyllningen:

300 g färskost
1,5 dl strösocker
2 pkt saffran à 0,5 g – mindre saffran för mildare smak
1/2 tsk vaniljsocker
2,5 dl grädde

Till glasyren:

3 dl glögg
5 gelatinblad

Botten:

1. Krossa ett paket pepparkakor med hjälp av en kavel eller annat verktyg.

2. Häll smulorna i en bunke och blanda ihop med smält smör. Tryck sedan ut smuldegen i en rund form med löstagbar kant och ställ in i kylen i ca 10 minuter.

Mitten:

3. Under tiden vispar du ihop färskost, socker, vaniljsocker och saffran fluffigt.

4. Sedan vispar du ihop grädde och rör försiktigt ner det i färskostsmeten.

5. Häll smeten i formen. Bred ut till ett jämnt lager och låt stelna i kylen i 30 minuter.

Glasyren:

6. Lägg fem gelatinblad i kallt vatten och värm upp glögg i en kastrull och rör sedan ner gelatinbladen tills de smält ordentligt.

7. Häll blandningen ovanpå kakan och ställ in i kylen tills gelén har stelnat – minst en timme.


-Mama Skogly ♥

4 kommentarer: