I samarbete med Smakbox.
Karantänen fortsätter en vecka till. Maken fick ett positivt provsvar. Nu har han inte speciellt risig, han har lite ont i kroppen. Så det får man ju vara glad för. Men ändå...
En ny Smakbox dök upp, den här gången med tema HELGTID!. Om du använder koden MAMASKOGLY får du 20% på första boxen. Den ger även 20% när man ger bort en box i gåva. Scrolla neråt så får du se vad som gömde sig i boxen. Först ut att använda var florsockret som passade bra till kakan nedan.
Den här godingen gör jag varje jul och jag har bloggat om den ett par gånger förut. Men det är verkligen en stor favorit så jag vill gärna dela med mig utifall att någon har missat den. Just in case.
Saffranskaka med fyllning - julens godaste kaka
(8-10 bitar)
2 ägg
3 dl socker
200 g smör
1 paket saffran
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker till garnering
Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
2 msk florsocker
3 msk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Smält smöret och vispa ner det tillsammans med saffran i äggsmeten. Tillsätt mjölken.
4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner detta i smeten.
5. Smörj och bröa en ugnsform, ca 24-26 cm i diameter.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 35-40 minuter.
7. Gör under tiden fyllningen. Smält smöret i en kastrull.
8. Tillsätt mjölken och florsockret under vispning. Låt såsen koka upp och sjud i 2 minuter.
9. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Låt kakan svalna något när du tagit ut den.
10. Skär av toppen på kakan så du får ett ca 1-1½ cm tjockt lock. Sätt fast kanten på springformen igen eftersom fyllningen är rinnande.
11. Lyft av locket och häll på fyllningen. Låt kakan suga upp fyllningen innan du lägger på locket igen.
12. Sikta över florsocker.
-Mama Skogly ♥
Den ser väldigt god ut! Jag tycker mycket om mjuka kakor.
SvaraRaderaTack! Den här är verkligen JÄTTEGOD.
Radera