onsdag 10 mars 2021

Örtdressad lammfilé med citron och vitlök serverat med rotsellerikräm

Här kommer matlådan jag fick med huvudrätten. Jädrar så gott. Köttet smälte i munnen och det var fräscht med rotsellerikrämen till. Receptet på lammet är för 8 bufféportioner och rotsellerikrämen för fyra vanliga portioner.


Örtdressad lammfilé med citron och vitlök serverat med rotsellerikräm

Lammet:
800 glammytterfilé
1 tsk salt
2 krm peppar
smör till stekning
färsk timjan till garnering

Dressing:
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk finhackad rosmarin
finrivet skal av 1/2 citron
2 msk balsamvinäger
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 150°C.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
Krydda lammet med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna.
Lägg över köttet i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Ugnsstek i 10-15 minuter eller tills innertemperaturen är 60°C för ljust rosa färg inuti.
Ta ut filéerna och låt vila ca 15 minuter.
Skär köttet i cm-tjocka skivor lite på snedden. Lägg upp dem på ett fat. Plasta och ställ i kylen om de ska serveras senare.
Vid servering: Om lammet varit i kylen, ta ut och låt det bli rumstempererat. Koka ev upp dressingen och skeda över lammet. Garnera med timjan.

(recept från Ica)

Rotsellerikräm:
500 g rotselleri
2 msk olivolja
3 msk crème fraiche
1 klyfta citron
salt

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och tärna rotselleri.

Ringla olivolja i en ugnsfast form.
Lägg i rotsellerin. Sätt i ugn ca 15 minuter.

Lägg rotsellerin i en matberedare/mixer.
Tillsätt crème fraiche, salt och citronjuice.
Mixa tills slät.

(recept från spisa.nu)


-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar