måndag 8 mars 2021

Sammetslen svampsoppa

En bekant till mig som vet att jag gillar mat kom förbi med två matlådor åt mig. Som förrätt blev det den här goda soppan, och den var verkligen sammetslen. Om man vill kan man servera parmachips till. Vill man ha den vegetarisk så hoppar man det.


Sammetslen svampsoppa

4 port

Parmachips:
200 g lufttorkad skinka eller bacon

Svampsoppa:
1 (110 g) gul lök eller 2 schalottenlök
450 g champinjoner, gärna skogschampinjoner eller annan god blandsvamp
2 msk smör
1 tsk torkad timjan
5 msk torrt vitt vin
200 g färskost
5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
4 äggulor
2,5 dl vispgrädde

Persiljaolja:
1,25 dl olivolja, av god kvalitet
50 ml färsk persilja, finhackad
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 150 grader, gärna på varmluft. Lägg tunna skivor lufttorkad skinka på bakplåtspapper och sätt högt upp i ugnen. Titta till då och då och vänd. Det tar minst 30 minuter för skivorna att bli knapriga som chips.

2. Stek lök och svamp mjukt i smör i en gryta eller kastrull med tjock botten tills lök och svamp är gyllene. Salta och peppra och strö över timjan.

3. Tillsätt ost, vatten och vin. Rör om. Koka hastigt några minuter för att sedan sänka värmen till medeltemperatur och låta puttra 15 minuter.

4. Häll olja, persilja, samt salt och peppar i en hög bägare. Kör med stavmixer 30 sekunder eller tills olja och persilja gift sig.

5. Vispa grädden mycket löst. Den ska bara bli lite skummig. Tillsätt gulorna och blanda väl.

6. Vänd äggrädden i soppan utan att koka vidare. Servera med lite persiljaolja och parmachips.

(recept från Diet doctor)



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: