Vår granne Carin bjöd på hemmagjord pasta med en supergod sås. Så Carin är gästkock idag. Brysselkålen har de odlat själva i Skåne. Hur fräsigt är inte det??? Och de är ju så vackra! Som en snittblomma. Jag hade tur och fick mig en egen som jag stekte upp i smör med salt, peppar och honung. Mums!
Sen var vi bjudna på lite utemys på deras infart. Vi hade en eld, ljuslyktor och filtar. Så satt vi ute och myste med lite vin och pizzabullar som hon bakat. En riktigt mysig och trevlig kväll för några veckor sedan. Här kommer hennes recept.
Hemmagjord pasta med tomatsås och brysselkål soch ett recept på pizzabullar
Pasta:
5 ägg
5 dl durumvete
1. Blandas väl och knådas smidigt. Låt vila 1 timme.
2. Kavla eller använd pastamaskin och gör tagiliatelle.
3. Koka pastan.
Pastasås:
5 skivade vitlökar
rapsolja
en finhackad gul lök
2 msk tomatpure
1 paket Romanica-tomater
2 msk torkad basilika
100 gr skivade skogschampinjoner
brysselkål
en burk småtomater
socker
salt och svartpeppar
Till servering:
pasta
riven parmesan
1. Fräs vitlök i olja. Tillsätt en finhackad gul lök. I med tomatpuré och låt fräsa en minut.
2. Tillsätt ett paket romanticatomater och låt koka. Krossa efter hand.
3. Krydda med basilika och skivad svamp samt delade brysselkål. Koka på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt en burk småtomater och fortsätt koka. Smaka av med socker, salt och svartpeppar.
4. Servera med pastan och riv god parmesanost över.
Om du får tamatsås över så kan du göra dessa pizzabullar som Carin även gjort. Det blev nämligen över tomatsås när hon gjorde denna pasta.
Pizzabullar
Deg:
25 g jäst
2,5 dl vatten, ljummet (37°)
1 msk olja
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 ägg
9 dl vetemjöl
Fyllning:
3 dl tomatsås (se recept ovan)
200 g skinka, strimlad, rökt
150 g västerbottenssost, riven
1. Lös upp jästen i vatten och olja. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt mjöl spara lite till utbakning. Arbeta så att det blir en smidig deg.
2. Låt degen jäsa under duk 30 minuter medan du gör tomatsåsen. Mixa sedan tomatsåsen.
3. Sätt ugnen på 225°.
4. Kavla ut degen till en rektangel ca 25×50 cm och bred ut tomatsåsen över hela degen. Strö över strimlad skinka och riven ost. Rulla ihop degen och skär till 25-30 bullar.
5. Lägg i bullformar eller på bakplåtspapper. Jäs ytterligare ca 30 minuter.
6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter av ugnen.
-Mama Skogly ♥
Mums! Så gott med brysselkål.
SvaraRaderaJa, verkligen!
Radera