måndag 31 maj 2021

Torskrygg i ugn med räkor och dillsmör

Det här blir riktigt gott hörrni. Och när man får torsken precis perfekt så den bara rasar ihop när man rör i den. Yum. Vi grillade den här kvällen så torsken gjordes i foliepaket med dillsmör och så serverade vi räkorna ovanpå. Nedan ser ni originalreceptet från Ica. Vi hade spetskål som vi serverade till också.


Torskrygg i ugn med räkor och dillsmör

4 port

Rimmad torsk:
4 port torskrygg (à ca 140 g)
1 1/2 msk salt
2 tsk socker
5 dl vatten

Potatiscrème:
600 g mandelpotatis
2 dl smetana
1/2 citron
salt
peppar

Dillsmör:
2 dl skalade räkor
1/2 purjolök (à ca 100 g)
1 kruka färsk dill
100 g smör
färskpressad citronsaft (några droppar)
1 ask krasse

Tina torskryggen om fryst används.
Rimmad torsk: Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga i lagen 2-3 timmar.
Sätt ugnen på 125°C.
Potatiscrème: Skala och koka potatisen mycket försiktigt tills den är mjuk. Häll av vattnet, ställ tillbaka kastrullen på plattan och ånga potatisen torr.

Mixa potatisen till en crème i en matberedare tillsammans med smetana (kör inte för länge för då kan crèmen bli klistrig).
Riv skalet av en halv citron. Smaksätt potatiscrèmen med salt och peppar och skalet av citronen. Lägg tillbaka i kastrullen och håll potatiscrémen varm på svag värme på spisen.
Rimmad torsk: Lägg torsken i en ugnssäker form. Sätt in formen mitt i ugnen 25-30 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 56°C.
Dillsmör: Häll av räkorna i en sil. Ansa, skölj och strimla purjolöken i tunna och små strimlor. Skär dillen fint.
Smält smöret i en kastrull och koka purjolöken mjuk i smöret.
Värm räkorna försiktigt i smöret de ska inte koka, då blir de sega. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Rör ner dillen i smöret.
Servera torsken på potatiscrémen, slå över dillsmöret med räkor. Garnera med krasse.

(recept från Ica)



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: