lördag 29 maj 2021

Cookiekladdkaka

Grattis alla mammor på Mors dag! Vi ska kalasa på smörgåstårta till lunch tillsammans med svärmor och svärfar. Till middag blir det wok på muurikkan. Solen skiner och det blir en riktigt fin dag!

Colin var sugen på att baka och den här gången blev det en cookiekladdkaka, recept från Lindas bakskola. Nej. Den var inte dålig. Den kunde ha varit inne lite kortare tid, men den nya ugnen är vi inte så tjenis med än.


Cookiekladdkaka

Ca 12 bitar

Chocolate chip cookies-botten:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 krm salt
1/2 ägg (spar andra halvan till kladdkakefyllningen)
2 dl vetemjöl
1 dl chokladknappar eller grovhackad choklad

Kladdkakefyllning:
125 g smör, smält
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 ägg
¾ dl kakao
1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 200 grader. Mosa ihop smör, farinsocker, strösocker, bakpulver och salt till en massa. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop till en deg. Rör sist i chokladknapparna.

2. Tryck ut kakdegen i en pajform eller springform, ca 24 cm i diameter. Tryck upp degen som en kant på några centimeter i formen.

3. Grädda kakbotten mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kanten glider ner under gräddningen, tryck upp den igen försiktigt med en sked. Sänk värmen till 180 grader när du tar ut kakbotten ur ugnen.

4. Kladdkakefyllning: Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser till en slät smet.

5. Häll smeten ovanpå kakbottnen i formen.

6. Grädda kakan i ca 22 minuter längst ner i ugnen. Låt den kallna och stå i kylen i någon timme innan servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass. Förvara den i kylskåpet för den är mycket godare kylskåpskall. (Går att frysa in).





-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Den ser riktigt god ut och gott med grädde till. Ha en fin morsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackarrr! Jag hade en jättefin dag. Hoppas du får en fin tisdag!

      Radera