måndag 19 juli 2021

Lammfärsbiffar med tabbouleh, hummus och tzatziki

Jag har ju så otroligt tur att ha fantastiska grannar, som ni redan märkt, ni som hängt med ett tag. Grannarna Carin och Olof bjöd på en matlåda från en middag de gjort. Matnörden (jag) blir superlycklig!


Lammfärsbiffar med tabbouleh, hummus och tzatziki

4 port

Lammfärsbiffar:
500 g lammfärs
1 klyfta vitlök, finriven eller pressad
3 msk vatten
2 msk ajvar relish
0,5 msk malen spiskummin
timjan, hackad, (eller torkad)
1 kruka persilja, hackad
0,5 citron, finrivet skal
salt (efter smak)
svartpeppar (efter smak)

Blanda färsen med vitlök, vatten, ajvar, kryddor, citronskal, salt och peppar. Gör ett stekprov om du är osäker på sältan.
Forma sedan färsen till biffar.
Pensla biffarna med lite olja och grilla eller stek på hög värme ca 3 minuter på varje sida.

Tabbuoleh:
2 dl bulgur, finkrossad eller grovkrossat, okokt
0,5 tsk salt
1 paket romanticatomater
0,5 gurka i tärningar
1 knipplök eller 1/2 gul lök eller rödlök
1,5 dl hackad bladpersilja
1 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
4 msk citronsaft
1/2 dl olivolja

Grovkrossad bulgur: koka upp 4 dl vatten. Skölj bulguren och lägg i en skål. Tillsätt salt. Häll på det kokande vattnet och rör om. Ställ att svälla och svalna i 10 minuter medan du förbereder övriga ingredienser.
Finkrossad bulgur: Lägg bulguren i en skål och tillsätt 2 dl vatten och låt bulguren svälla i kylen medan du förbereder övriga ingredienser.
Skölj och tärna tomater fint. Skölj och tärna gurka. Skölj och strimla knipplök. Skölj och finhacka persilja.
Blanda bulguren med tomater, gurka, persilja, citronjuice och olivolja samt smaka av med salt, citron och peppar.

Hummus:
1 burk kokta kikärtor (à 400 g)
3 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tahini (sesam pasta, kan uteslutas)
1 tsk spiskummin
saften av 1 citron

Häll av kikärterna i ett durkslag och spola dem under kallt vatten. Låt dem rinna av.
Mixa ärterna tillsammans med olivoljan. Blanda i vitlök, spiskummin och tahini. Smaka av med citronsaft, lite i taget.

Tzatziki:
1 gurka
1 msk salt
3 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
en nypa salt

1. Riv en hel gurka på grova sidan på rivjärnet och lägg den i en djuptallrik, blanda med en msk salt och lägg en assiett med tyngd på en timme.
2. Blanda 3 dl crème fraîche.
3. Pressa 1-2 vitlöksklyftor och blanda ner i creme fraichen liksom 1 msk olivolja, 1 tsk vitvinsvinäger och en nypa salt.
4. Krama gurkan så det mesta av vattnet försvinner. Blanda i gurkan i smeten. Ställ in i kylen och låt vila någon timma.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Så snällt av dem och det ser väldigt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jättesnällt. Och det var verkligen gott!

      Radera