Min systerdotter Hanna är helt fenomenal på att baka och gör det gärna. Här kommer hennes recept på en god operakaka.
Operakaka
Kakbotten:
2 äggvitor + 1 ägg (spara äggulorna till smörkrämen)
50g socker
40g florsocker
40 g mandelmjöl
25g mjöl
Kaffesmörkräm:
200g rumsvarmt smör
2 äggulor
30 ml vatten
60g socker
4g snabbkaffe
1 msk mörk rom (valfritt)
Chokladganache:
1 dl vispgrädde
150g mörk choklad
Kaffesirap:
100 ml kokande vatten
7g snabbkaffe
30g socker
Sätt ugnen på 200 °C och ta fram smöret så det hinner bli rumstempererat.
Kakbotten:
Vispa äggvitorna fluffiga, tillsätt gradvis sockret och fortsätt vispa till en slät maräng. Vispa separat florsocker, mandelmjöl och 1 ägg fluffigt. Vänd försiktigt ner marängsmeten, 1/3 i taget. Vänd försiktigt ner mjölet. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna i ett ca 1 cm tjockt lager.
Baka i 200 °C 7-8 minuter. Låt svalna.
Kaffesmörkräm:
Vispa äggulorna fluffiga. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp till 115 °C. Häll försiktigt ner sockerblandningen i äggulorna och vispa samtidigt med elvisp. (OBS var försiktig då sockret är väldigt varmt och undvik att det träffar elvispen direkt då det kan skvätta!). Vispa tills blandningen är fluffig och har svalnat (ca 5 min). Vispa sedan gradvis ner smöret. Blanda snabbkaffe och rom (valfritt) separat och blanda gradvis ner i smörkrämen. Smaka av eftersom för att få önskad styrka på kaffesmaken.
Chokladganache:
Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen, låt stå 1-2 minuter. Rör försiktigt till en slät smet och låt svalna till rumstemp.
Kaffesirap:
Blanda alla ingredienser till kaffesirapen och rör så att sockret löses upp.
Montering:
Ta försiktigt loss kakbottnen från bakplåtspappret, pensla lite vatten på bakplåtspappret för att lättare få det att lossna. Skär bottnen i 3 bitar (den sista biten pusslas ihop från mindre bitar). Pensla kaffesirap på en av bitarna. Bred sedan på 1/3 av kaffesmörkrämen följt av 1/3 av chokladganachen. Lägg på nästa botten och montera ihop resten av kakan på samma sätt. Ställ in kakan i kylen i några timmar, skär sedan bort de yttre kanterna på kakan och dekorera med krossat flingsalt (valfritt).
-Mama Skogly ♥
Vilken läckerbit!
SvaraRadera:D
Radera