onsdag 10 november 2021

Mongolisk biff

Min svåger Nicke hjälpte mig att laga mat en kväll. Det blev väldigt gott. Köttet blev krispigt vilket jag gillar.


Mongolisk biff

4 port

Marinad:
500 gram lövbiff
4 tsk japansk soja
2 tsk neutral matolja
2 msk majsstärkelse

Mongolisk biff:
2 msk färsk riven ingefära
röd chili efter smak
6 st vitklöksklyftor
2 dl vatten
5 msk japansk soja
2 msk socker
0.5 st tärning köttbuljong
olja
2 msk sesamfrön
2 st salladslök

Tillbehör:
3 dl jasminris

1. Koka jasminris enligt förpackningen. Rosta sesamfrön i en torr panna så de blir gyllenbruna. Lägg ihop marinaden och strimla lövbiffen och blanda i. Låt den marinera minst 15 min.

2. Finhacka ingefära, vitlök och chili.

3. Vänd det marinerade köttet i majsstärkelse. Stek i olja i wok eller stekpanna på högvärme. Ta inte allt på en gång, då sjunker temperaturen och det börjar koka istället. Stek 1-2 min, så det får en krispig stekyta. Lägg över på en tallrik. Tillaga resten av köttet på samma sätt.

4. Tillsätt ingefära, vitlök, chili till woken/stekpannan och stek på medelvärme ungefär en minut. Tillsätt vatten, japansk soja, köttbuljong och socker. Koka ihop ett par minuter. Tillsätt det stekta köttet och låt det sjuda ett par minuter tillsammans. Vätskan ska koka in i köttet.

5. Finstrimla lite salladslök och strö över tillsammans med sesamfrön.

(recept från Kokaihop.se)


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: