Ett måste varje jul är att baka den här kakan. Den är sååå god. Den blir så krämig och saftig med fyllningen. Så den här lär dyka upp på bloggen varje december.Så det så.
Till den blev det en kopp Starbuckskaffe. Det följde med poddar till Nespressomaskinen i senaste Smakboxen. Riktigt bra.
Saffranskaka med fyllning - julens godaste kaka
(8-10 bitar)
2 ägg
3 dl socker
200 g smör
1 paket saffran
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker till garnering
Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
2 msk florsocker
3 msk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Smält smöret och vispa ner det tillsammans med saffran i äggsmeten. Tillsätt mjölken.
4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner detta i smeten.
5. Smörj och bröa en ugnsform, ca 24-26 cm i diameter.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna något när du tagit ut den.
7. Gör under tiden fyllningen. Smält smöret i en kastrull.
8. Tillsätt mjölken och florsockret under vispning. Låt såsen koka upp och sjud i 2 minuter.
9. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret.
10. Skär av toppen på kakan så du får ett ca 1-1½ cm tjockt lock. Sätt fast kanten på springformen igen eftersom fyllningen är rinnande.
11. Lyft av locket och häll på fyllningen. Låt kakan suga upp fyllningen innan du lägger på locket igen.
12. Sikta över florsocker.
I samarbete med Smakbox.
-Mama Skogly ♥
Den ser så saftig och god ut!
SvaraRaderaTusen tack!
Radera