Och här kommer nyårsaftonens varmrätt. Jättegott! Vi hade dock havskräftor på istället för pilgrimsmusslor då det var slut på affären. Gubbarna fick plankstek istället.
Fisk- och skaldjursplanka
4 port
Torskrygg:
4 bitar torskrygg
1 dl strösocker
1 dl salt
1 l vatten
smör
citronpeppar
2 citroner
körsbärstomater
1 förp bacon
Hummersås:
1,5 schalottenlök
2 msk smör
5 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk koncentrerad hummerfond
1,5 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
2 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 krm cayennepeppar
1 msk cognac
Duchessepotatis:
potatis
smör
2 äggulor
ca 0,5 dl grädde
salt
peppar
lökpulver
Blåmusslor:
20 blåmusslor, kokta
20 skalade räkor
Pilgrimsmusslor:
8 pilgrimsmusslor
1 knippe dill
vitt vin
2 msk smör
salt
svartpeppar
1 schalottenlök
persilja
Torskrygg:
Börja med att rimma torskryggen minst en halvtimme med socker, salt och vatten i rumstemperatur.
Sätt ugnen till 250 grader.
Hummersås:
Hacka schalottenlöken. Smält smöret och fräs löken där i.
Häll i grädde, tomatpuré, hummerfond och rör om. Smula ner fiskbuljongen och lite vatten.
Blanda mjölet med resterande vatten till en redning och häll i såsen. Rör tills såsen tjocknar.
Smaksätt med salt, peppar och cayennepeppar samt en skvätt konjak. Ställ såsen åt sidan.
Duchessepotatisen:
Skala och koka potatisen. Mosa den med elvisp. Tillsätt smör, äggulor och grädde.
Krydda med salt, peppar och lökpulver. Spritsa ut moset på plankorna.
Blåmusslor:
Tag nu blåmusslorna och skölj av dem i vatten och låt rinna av.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök och fräs i olja i stor kastrull. Häll på vin och låt det koka upp. Tillsätt musslorna och koka kraftigt 3-5 minuter under lock.
Skaka kastrullen efter halva tiden. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt grovhackad persilja och ställ åt sidan.
Fortsätt nu med torskryggen.
Låt fisken rinna av och torka torr med hushållspapper.
Bryn smör och lägg i fisken och stek den ca 1 minut per sida och peppra med citronpeppar.
Lägg torsken på plankan tillsammans med moset. Placera ut en halv citron och cocktailtomater på varje planka och ställ mitt i ugnen.
Fisken ska ha ca 55 grader.
Stek baconet knaprigt. Börja med pilgrimsmusslorna.
Pilgrimsmusslor:
Rör ihop smör med salt, peppar, vitlök, hackad schalottenlök och persilja.
Värm upp stekpannan. När den är het tillsätt smörblandningen och låt den smälta och bli varm.
Stek pilgrimsmusslorna hastigt i smöret max 1 minut per sida.
Lägg över pilgrimsmusslorna på ett fat och häll på smöret i pannan.
Ta ut plankan. Behövs det mer färg på moset bränn med brännare.
Strössla över baconet på fisken. Lägg på musslor, pilgrimsmusslor, räkorna samt slå på såsen.
Garnera med en knippa dill!
(recept från koket.se)
-Mama Skogly ♥
Det ser så gott och festligt ut!
SvaraRaderaTack, fina du!
Radera