måndag 15 juni 2020

Tips på mat och dryck till midsommar

Och DÄR var semestern igång! Nu blir det lata dagar med (förhoppningsvis) sol, värme, promenader, bad, husvagnstrippar och ljudböcker. Och så god mat förstås! Här kommer några tips på vad man kan bjuda på till midssommar.

Rabarberbubbel


prosecco
rabarberlag (se recept nedan)
is
rabarberstjälk till garnering

Rabarberlag:
300 g rabarber
3 dl strösocker
2 msk vatten

Garnering:
rabarberstjälk

Lag: Skiva rabarbern och lägg i kastrull. Tillsätt socker och vatten. Koka ca 15 min, till en simmig konsistens. Sila bort rabarbern och låt lagen svalna. Spara rabarbern, den är god till ost och kex.

Garnering: Skär rabarbern i 15 cm långa stänger. Skala smala, långa band med hjälp av en sparrisskalare eller osthyvel om man inte har det.
Fyll glasen med is och fördela rabarberbanden däri. Häll 2 msk rabarberlag i varje glas, fyll med prosecco och is.

Kex med färskost, gräslök och rom


15 st

skalet av 1 citron
20 g färsk dill
1/2 ask färsk gräslök (à 20 g)
200 g färskost (23%)
salt
svartpeppar
färskpressad citronsaft
15 kex
3 msk stenbitsrom (röd eller svart)
1/2 dl rostad lök

1. Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten och riv det yttersta av skalet på den.

2. Skär dill och gräslök fint. Spara lite till garnering.

3. Blanda citronskal, dill och gräslök med färskosten. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.

4. Bred eller klicka ut färskostblandningen på kexen, toppa med rom. Garnera med dill, gräslök och rostad lök.

Somrig jordgubbsdessert med Maltesers


1 liter jordgubbar
3 dl grädde
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
175 g Maltesers

1. Ta 300 g av jordgubbarna och mixa dem fint.

2. Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker så det blir fast och fluffigt.

3. Blanda ner de mixade jordgubbarna i grädden. Ställ in i kylen.

4. Dela Maltesers med en kniv.

5. Skär resterande jordgubbar i bitar.

6. Vid servering, varva jordgubbsgrädden, jordgubbar och Maltesers i portionsglas.

Parmalindade grissini med olivost


grissini
Philadelphiaost svarta oliver
parmaskinka

1. Bred olivosten runt hela grissinin.

2. Rulla parmaskinka hela vägen runt.

3. Servera på dirren!

Halloumisallad med mangodresing


2 portioner matvete
1-2 halloumi
ruccola
vattenmelon
cashewnötter
1-2 avokado + citron
cocktailtomater
svartpeppar
färsk timjan till servering

Dressing:
mangovinäger
olivolja
salt och peppar

1. Koka matvetet enligt anvisningar. Jag använde grönsaksbuljong istället för salt att koka i. Låt svalna.

2. Skär halloumin i kuber och stek i smör.

3. Lägg ruccola på ett stort fat. På med matvete, melon, cashewnötter, avokado och cocktailtomater.

4. Gör dressingen och ringla över.

5. Krydda med svartpeppar och färsk timjan.

Västerbottensostgratinerade krämiga pepparrotspotatisar


För 4 personer:

600 g färskpotatis
4 dl crème fraiche
0,5 dl pepparrot, riven
1 tsk salt
80 g västerbottensost, riven

1. Skrapa och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den rinna och ånga av ca 5 min. Sätt ugnen på högsta grillvärme.

2. Gaffelmosa potatisen lätt och blanda med crème fraiche och pepparrot. Krydda med salt. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Strö över osten. Gratinera högt upp i ugnen ca 10 min, tills potatisen fått fin gratinerad yta.

(recept från Allt om mat)

Midsommartårta - Pavlova med passionsfruktscurd

Om du inte får tag i passionsfruktscurd och inte vill göra en själv, så kan man byta ut den mot lemoncurd.


Tårtbotten:
6 ägg (rumstempererade)
3 1/2 dl socker
1 liten nypa salt
2 tsk majsena (majsmjöl)
1 tsk ljus vinäger


Passionsfruktscurdgrädde:
1 dl passionsfruktscurd
3 dl grädde

Dekoration:
jordgubbar
amerikanska blåbär
passionsfrukt
körsbär

1. Sätt ugnen på 150 grader. Separera äggulorna från vitorna. Det får inte komma minsta gnutta gula i äggvitorna, då stelnar de inte.


2. Vispa vitorna till ett tjockt, hårt skum. Vispa i sockret lite i taget tills äggvitorna blir glansiga och toppiga. Vispa till sist i saltet, majsenamjölet och vinägern.


3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och grädda i cirka 1 timme. Ta ut och svalna.


4. Vispa grädden och vänd ner passionsfruktscurden.

5. Lägg försiktigt upp marängen på ett fat och klicka på passionsfruktscurdgrädden (oj, vilket långt ord) och dekorera med färska bär. Klart!

Löjromslyx med färskost, rödlök & lantchips


1 st (räcker lätt till 10 pers)

1 påse Estrella Västkustchips – Gräddfil & lök
1 Philadelphiaost (original)
1/2 dl löjrom
1/2 finhackad rödlök
färsk timjan eller dill
(nymalen svartpeppar)

1. Vänd osten upp och ned på ett fat. Hjälp till med en rundad kniv för att få ut den snyggt.

2. Lägg på löjrom snyggt ett fint lager.

3. Hacka rödlök fint fint och lägg uppe på.

4. Toppa med färsk timjan eller dill samt något varv med svartpepparkvarnen.

Ställ svalt fram till servering.

5. Ställ fram till bubblet och häll upp en skål med chips!

(recept från Catarina König)

Piggelino


30 cl Schweppes päron lime
10 cl päronjuice
6 cl Midori
is
lime
toppa med Victoria Prosecco

Blanda ovanstående ingredienser rakt ned i karaffen.

Gratinerad brie med limemarinerade jordgubbar


1 brietårta

Limemarinerade jordgubbar:
0,5 liter jordgubbar i klyftor
0,25 lime
2 tsk socker
2 tsk balsamvinäger

Till servering:
crema di balsamico
färsk timjan
baguetter

1. Lägg brietårtan på bakplåtspappersklädd bakplåt. In i ugnen i 200 grader i 10 minuter.

2. Blanda alla ingredienser till marineringen och blanda ner jordgubbar.

3. Lägg försiktigt upp brietårtan på fat eller bricka. På med jordgubbarna. Ringla crema di balsamico över. Toppa med timjan.

4. Servera på dirren med baguetter.

Kall lax- och räkpaj med avokado och västerbottensost


Pajskal:
200 gram kavring
50 gram smör

Fyllning:
200 gram skalade räkor
2 hårdkokade, hackade ägg
75 g röd stenbitsrom
1 dl riven västerbottensost
1 stor avokado i små bitar
2 dl creme fraiche
citronsaft
örtsalt
svartpeppar

Dekoration:
75 g svart stenbitsrom
100 g kallrökt lax
1 liten hackad rödlök
citron
dill

1. Mixa kavringen i mixer. Smält smöret och blanda ner. Tryck ut degen i pajform, ställ kallt.

2. Blanda ingredienserna till fyllningen. Slå över pajbotten och ställ kallt.

3. Dekorera med lax, stenbitsrom, citron, hackad rödlök och dill.

Räktårta med ostkrokar


2 förpackningar Hönökaka (4 halvmånar)

Fyllning:
1 ask philadelphiaost gräslök
4 dl creme fracihe
4 msk majonnäs
6 msk kaviar
dill
gräslök
0,5 stor rödlök, finhackad
350 g skalade räkor (spara 1/3 till garnering)
1 burk röd stenbitsrom

Till garnering:
krossade ostkrokar
citronskivor
resten av räkorna
inlagda mandarinklyftor
vindruvor
ostrullar
persilja

1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.

2. Lägg ut 2 Hönökakor på en stor tallrik. På med 1/2 av smeten.

3. Lägg nästa par Hönökakor omlott och på med resten av fyllningen.

4. Garnera med krossade ostkrokar, citronskivor, resten av räkorna, mandarinklyftor, vindruvor, ostrullar och persilja.

Daimmousse


ca 6 port

200 g mjölkchoklad
3 äggulor
4 dl grädde
2 dubbeldaim (en halv dubbeldaim till garnering)

Garnering:
lite daim
sprutgrädde
någon frukt t ex jordgubb, hallon eller körsbär

Bryt chokladen i småbitar och smält den över vattenbad. Grovhacka daimbitarna.

Ta chokladen från värmen och rör i gulorna. Rör kraftigt.

Vispa grädden till fast skum och blanda ner den och daimhacket i chokladsmeten. Spara lite av hacket till garnering.

Häll smeten i portionsglas eller i en större skål. Ställ kallt ett par timmar.

Spröd skaldjurspaj


Pajskal:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 litet ägg
1,25 dl riven västerbottensost

1. Smält smöret på låg värme. Lyft bort kastrullen och rör i mjöl, ägg och ost till en deg.

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca. 24 cm. i diameter. Sätt formen i frysen i
15 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

3. Nagga i botten på pajskalet och grädda i ca. 15 min. Låt kallna.

Fyllning:
2 burkar kräftstjärtar
500 g räkor med skal
3 dl. creme fraiche
2-3 msk riven pepparrot
1/2 msk pressad citron
1 burk röd stenbitsrom
salt och peppar
1 kruka plocksallad

1. Skala räkorna. Låt kräftstjärtarna rinna av. Spara några räkor och kräftstjärtar till garneringen.

2. Rör i hop creme fraichen, pepparrot och pressad citron. Blanda i kräftstjärtarna, räkorna, röd stenbitsrom utom 2 msk som sparas till garneringen. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg ut salladsblad i botten på pajen. Fördela fyllningen över.

Garnering:
1 avokado
2-3 msk svart stenbitsrom
100 g kallrökt lax i skivor
körsbärstomater
dill
citron
kräftstjärtarna, räkorna och den röda stenbitsrommen

1. Skala avokadon och skär i klyftor.

2. Rulla laxen till rosor.

3. Dela körsbärstomaterna och fördela all garnering över pajen.

4. Fördela dill över det hela.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar