torsdag 13 augusti 2020

Chili med högrev

Åh, så skönt att det blev en bättre natt med sömn. Nu är jag på banan. I afton åker vi iväg över helgen för att fira svärfar som fyller 70 år. Det ska bli trevligt. Ha en fin helg!

Mina syskonbarn Johan och Hannas recept på chili. En mustig gryta som serveras med ris eller nachos, guacamole, sallad, gurka, tomater, creme fracihe, riven ost, rödlök och cheddar cheese dip. Kanske lite oliver om man gillar det.


Chili med högrev

1 kg högrev, benfri
1 flaska D.Carnegie & co porter
röd spetspaprika
gul lök
1 knippe salladslök
ancho chili
2 burkar konserverade plommontomater
1 röd chili
2 vitlökskyftor
1,5 msk spiskummin
1 msk malen koriander
0,5 msk oregano
2 msk hackad persilja
1 tsk kakao
0,5 tsk kanel
1 köttbuljongtärning
1 msk rörsocker
1 tsk salt
1 förpackning vita bönor 380/230g
1 förpackning kidneybönor 380/230g

1. Sätt ugnen på 225 grader på grillelementet. Ugnsrosta paprikorna och chilin till skalet är svart. Det tar ca 15-20 minuter. Låt svalna och dra bort skalen. Hacka rubbet.

2. Skär ancho chilin i bitar och rosta den i en panna tills det börjar dofta najs. Mortla anchon till grovt pulver eller kör i mixer.

3. Hacka lök, vårlök och riv vitlöksklyftorna. Hacka persilja.

4. Skär köttet i 1,5 x 1,5-centimeterstora tärningar.

5. Stek den gula löken och salladslöken i smör. I med vitlöken och låt den fräsa med. I med spiskummin, koriander, kanel och oregano.

6. I med buljongtärningen ancho chili-pulvret och rörsockret och låt det fräsa med. Slå över lite av portern. Låt puttra ett tag så att portern kokar in, i med en skvätt till och fortsätt så tills flaskan är slut.

7. Skala paprikorna och chilin. Ta bort kärnorna ut paprikorna. Hacka tills det blir som ett mos och i med det samt persiljan, de två burkarna med plommontomater samt köttet. Låt puttra under lock 2-3 timmar. Håll koll ifall det behöver spädas med vatten under koktiden. I slutet av koktiden. ta av locket och låt det tjockna något.

7. Slå i de avrunna bönorna, ner med kakaon och låt bli varmt. Servera med tillbehör.




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: