måndag 16 augusti 2021

Glass med rabarberswirl i knäckkorgar

Jag var trött heeela dagen igår fram till att jag gick och la mig. Då var jag redo att jobba. Sjukt irriterande. Men jag skrapade nog ihop ca 5 timmar i alla fall. Så lite kaffe på det här så är man nog i ordning igen. Förmiddagen kommer att bestå av att skriva utvecklingsplan. Hoppas ni får en fin dag!

Middagen hos Kikki avslutades med en jättegod efterrätt. Nämligen den här. Receptet på glassen är från Jessica Frej och knäckkorgarna är från Victoria Skoglund. Picken över i var saltlakritsströssel ovanpå.


Glass med rabarberswirl i knäckkorgar

glass med rabarberswirl (recept nedan)
knäckkorgar (recept nedan)
färska hallon
saltlakritsströssel

Gör glassen och knäckkorgarna enligt recepten nedan. Skopa upp glass i korgarna och dekorera med hallon och lakritsströssel.

Glass med rabarberswirl:
250 g rabarber
1 dl hallon (kan uteslutas)
2,5 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma, nymald
5 dl vispgrädde
397 g kondenserad mjölk, sötad

1. Börja med att slanta rabarbern och koka upp den med hallon, socker och kardemumma. Mixa slätt (man måste inte, men det blir trevligt) och sila sedan genom en sil för att få bort eventuella hallonkärnor. Låt blandningen svalna helt.

2. Vispa 5 dl grädde fast. Rör i den kondenserade mjölken.

3. Häll gräddblandningen i en form som kan frysas.

4. Klicka ut rabarberblandningen jämt över formen.

5. Dra en kniv eller sked genom klickarna så de ”swirlas”.

6. Frys i ca 8 timmar.

Knäckkorgar (12-14 st):
100 gram smör
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram hackad mandel
Vetemjöl till plåtarna

Sätt ugnen på 200 grader och mjöla tre plåtar med bakplåtspapper på.
Skiva smör och lägg i en kastrull tillsammans med de övriga ingredienserna, med undantag av mandeln.
Smält samman och låt smeten sjuda under omröring över svag värme. När smeten blivit gyllene, lyfter man kastrullen från värmen och rör försiktigt ner mandeln.
Klicka ut 1 1/2 – 2 msk av smeten i fyra klickar per plåt. Smeten flyter ut rejält, så var noga med avståndet. Testa gärna med en plåt först innan du klickat upp all smet. Grädda i 5-6 minuter i ugnen. Håll noga koll, så att det inte bränns.
Ta ut plåten och låt svalna lite. De får inte bli för stela. Lägg varje skiva över en kaffe kopp så de formas till en korg.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: