torsdag 11 november 2010

Farmor Ellens pepparkaksdeg

Min salig farmor Ellen var en hejare på att baka. Hon smakade aldrig själv, stackaren, för hon hade diabetes. Men vi andra fick njuta av hennes olika bakverk.

Igår fick Max ta med sig en kompis hem och killarna bakade pepparkakor. Det doftade jul i hela huset. Försökte även spela julsånger med fick inte till ljudet. Tur det går att sjunga själv istället. Det tyckte inte killarna.

Max coh Oscar fick ihop massor av fina kakor, Affe mjölade mest och Love försökte sno deg och proppa i munnen. Det är inte så lätt när man är blott 1 år. Sen dekorerade vi dem med kristyr och olika godisar. Non stop kan vi tyvärr inte använda eftersom de innehåller spår av nötter. Det är ett rackel det där med allergi...

Känner ni inte doften genom skärmen?



270 g smör
350 g socker
1,5 dl vatten
1 dl sirap
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
0,5 msk bikarbonat
7 hg mjöl

Blanda socker, vatten, sirap, kanel, ingefära och nejlikor i kastrull. Ge ett hastigt uppkok. Slå över fettet och låt det svalna. Blanda i bikarbonat och mjöl. Låt stå till dagen efter. Baka ut, stansa ut och lägg på plåt. Skjuts in i ugnen på 175 grader ca 6 minuter. Här gäller det att känna sin ugn... Dekorera med kristyr och valfritt godis.












-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Så trevligt med ett familjerecept på just pepparkakor. Det känns som att det passar fint ihop med julen som annars också är mycket släkt och traditioner. Hos oss finns inget sådant. Tror t o m det blivit köpe-deg emellanåt!

    SvaraRadera
  2. Ska testa det receptet! Vad goda de ser ut! Jättesött med de gröna och rosa godiskulorna på, perfekta "handtag" för de som vill skynda att rycka åt sig en kaka ;)

    SvaraRadera