onsdag 27 april 2011

Västerbottensruta med renstek och löjrom

Denna pjäs mumsade vi i oss under påsk. Receptet kommer från Ica, jag tror den var med i senaste Buffé faktiskt. Jag la till renstek eftersom min man är allergisk mot rom. Mycket gott, som en västerbottenspaj ungefär. Jag kan tänka mig att nästa gång jag gör den så lägger jag till ännu mer ost med risk att den inte helt tar ihop. Jag tror även att den blir ännu godare om man värmer upp den lite så den blir ljummen innan man serverar. Ett plus är att den kan göras i ordning tre dygn innan servering.

Det är svårt att säga hur många personer den räcker till beroende på hur stora man väljer att göra dem. Vå räckte till en förrätt för sex (se bilden) och dagen efter gjorde vi mindre rutor, så det blev också några stycken.


200 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 liten rödlök
1,5 dl gräddfil
100 g löjrom
rökt renstek
salt och peppar
dillvippor till garnering
Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. (Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen) Toppa dem med en klick gräddfil, rökt renstek och löjrom. Avsluta med rödlök och dillvippor.








-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. oj, vad gott det ser ut! västerbottenost är ju en solklar favorit hos mig.

    SvaraRadera
  2. Detta bokmärker jag direkt! Gud så gott det ser ut.

    SvaraRadera