
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
300 g aborioris
2 dl torrt vitt vin
1 paket saffran
8 dl grönsaksbuljong
50 g smör
1 knippe persilja
0,5 citron
100 g parmesan
1 påse räkor med skal
Skala räkorna. Skala och finhacka vitlök och lök. Krydda med salt och peppar. Värm upp en tjockbottnad kastrull och fräs långsamt, cirka 2 minuter, utan att något tar färg. Ett tips är att sätta på lock, då att det inte tar färg eftersom ångan stannar i kastrullen. Tillsätt riset och låt det fräsa tillsammans med löken i 1-2 minuter till. Häll i vinet och saffran låt det koka tills den doften av alkohol lagt sig. Pressa i lite citronsaft. Mata riset med kokhet buljong varefter vätskan absorberas av riset. Rör hela tiden så att det inte sätter sig i botten. När riset är färdigkokt ska det vara mjukt med en aning tuggmotstånd. Risotton ska vara lös och krämig i konsistensen. Stäng då av plattan och lägg i smöret i klickar. Rör om och lägg på ett lock. Låt stå och svälla under lock i 2 minuter. I med osten, persiljan och rör om. I med räkorna och servera.



-Mama Skogly ♥
Gud, vad den såg sådär perfekt krämig och god ut!!!
SvaraRadera