lördag 2 juli 2011

Saffransrisotto med räkor

Anette och jag skulle göra middag för ett tag sedan. Vi utgick från Leilas recept men gjorde om det en hel del. Så här blev det. Mums! Ska strax iväg på stadsfesten igen. Pojkarna vill se Mr Saade och Mama vill äta nåt gott. Vi får se vad det blir idag. Hoppas Love håller sina skor från maten den här gången.


1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
300 g aborioris
2 dl torrt vitt vin
1 paket saffran
8 dl grönsaksbuljong
50 g smör
1 knippe persilja
0,5 citron
100 g parmesan
1 påse räkor med skal

Skala räkorna. Skala och finhacka vitlök och lök. Krydda med salt och peppar. Värm upp en tjockbottnad kastrull och fräs långsamt, cirka 2 minuter, utan att något tar färg. Ett tips är att sätta på lock, då att det inte tar färg eftersom ångan stannar i kastrullen. Tillsätt riset och låt det fräsa tillsammans med löken i 1-2 minuter till. Häll i vinet och saffran låt det koka tills den doften av alkohol lagt sig. Pressa i lite citronsaft. Mata riset med kokhet buljong varefter vätskan absorberas av riset. Rör hela tiden så att det inte sätter sig i botten. När riset är färdigkokt ska det vara mjukt med en aning tuggmotstånd. Risotton ska vara lös och krämig i konsistensen. Stäng då av plattan och lägg i smöret i klickar. Rör om och lägg på ett lock. Låt stå och svälla under lock i 2 minuter. I med osten, persiljan och rör om. I med räkorna och servera.






-Mama Skogly ♥

1 kommentar:

  1. Gud, vad den såg sådär perfekt krämig och god ut!!!

    SvaraRadera