tisdag 20 mars 2012

Grova tekakor

Ännu ett recept från hemkunskapen. Min äldste son, Max, följde med på skolan en dag och blev väldigt väl omhändertagen av min klass, 7a. Varje rast drog de ut och spelade bandy och Max var supernöjd. Sen hade vi hemkunskap så Max fick vra med en av graupperna och baka dessa tekakor. Nu är receptet bara på 6 stycken, så vill man ha fler får man dubbla receptet.


6 st

3 msk matfett
2 dl mjölk ELLER vatten
0,5 paket jäst (25 g)
1 msk socker
2 krm salt
2 dl grahamsmjöl
2-3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 250 grader. Värm matfettet med mjölken ELLER vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll i en skål. Smula ner jästen och rör med träsked. I med socker, salt, grahamsmjöl och 3 dl vetemjöl. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper skålen. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Ställ degen att jäsa under bakduk. Lägg bakplåtspapper på plåt. Ta upp degen å¨mjölat bakbord och arbeta tills den är smidig och släpper bordet utan mjöl. Rulla ut degen till en längd och dela i 6 delar. Forma delarna till runda bollar och klappa ut dem till runda kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på plåten. Nagga dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 8 minuter.

-Mama Skogly ♥

1 kommentar: