onsdag 10 oktober 2012

Mörk chokladkladkaka med nötknäck

Fredagens efterrätt, ett recept från Halv åtta hos mig. Vansinnigt gott. Mörk bild. Men vansinnigt gott. (Cicci, jag lägger ut ett chokladrecept trots dina förmaningar, men du är ju inte så förtjust i nötter, så jag tänker: Det funkar.)


Mörk chokladkladkaka med nötknäck

100 g smör
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 st ägg
200 g blandade hackade nötter

Knäckglasyr

1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör el margarin

Serveras med mixade jordgubbar


Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan..
Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.
Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Blanda under tiden samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull.
Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.
Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.
Låt svalna och servera med mixade jordgubbar.


-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Mmm... choklad och nötter är ju så gott! I mitt förra "sockerliv" kunde jag trycka i mig en stoooor chokladkaka med nötter i, det bästa jag visste... fast mådde jag ju så j*la dåligt...
    Men din kaka ska jag prova omvandla till glutenfritt variant med kokossocker istället för vanligt socker! :)
    Ha en toppen torsdag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Nu är det jag som torkar dreggel :)

    SvaraRadera