måndag 29 april 2013

Tips på potatistillbehör till grillat

Ibland snöar man ju in på det här med tillbehör, åtminstone jag. Här kommer fler tips som passar till grillat. Vill även rekommendera vildris som tillbehör när man grillar fisk eller räkor. Det blir supergott, gärna med en gräddig vitvinssås till och en god sallad.

Potatis med smakrik fyllning


6 stora potatisar
350 g champinjoner
3 vitlöksklyftor
8 tunna skivor rökt fläsk eller bacon
100 g smör
1 dl grädde
1 knippe gräslök
några nävar riven ost
salt och peppar

1.Sätt ugnen på 200°C.
2.Skölj och torka av potatisen. Baka i 1-1 1/2 timme i ugn tills den är mjuk.
3.Ansa och hacka svampen. Stek i lite smör tills den börjar få färg. Hacka vitlöken och lägg i den. Fräs en kort stund. Ta upp.
4.Skär fläsket i små bitar och stek det knaprigt. Tillsätt svampen.
5.När potatisen är färdig, skär av ett "lock" och gröp ur den med en liten sked. Mosa innehållet grovt med en gaffel, tillsätt smör och grädde. Blanda i fräset. Hacka gräslöken och blanda ner. I med riven ost. Smaka av med salt och peppar.
6.Fyll potatisarna med moset och ställ i ugnen några minuter för att bli varma.

Potatisburgare med bacon och persilja


4 port ca (10-12 st)

1 kg skalad potatis
4 äggulor
1 pkt bacon
0,5 dl persilja
1 vitlöksklyfta
citronsaft
salt
svartpeppar
potatismjöl till panering
smör till stekning

Skala och koka potatisen. Klipp baconet i bitar och stek. Riv vitlök och stek med i slutet av stektiden. I med äggulor och bacon/vitlöken, persilja, citronsaft, salt och peppar. Mosa. Forma biffar av moset och vänd sidorna i potatismjöl. Stek i smör på bägge sidor.

Potatisrulle med sting


6-7 medelstora potatisar
1 tsk salt
2 dl riven chiliost (Boxholms)
1 dl grädde
2 smördegsplattor
färsk persilja
1 ägg

Skala och koka potatisarna i saltat vatten(om du har bråttom kan du dela dem först).
Kavla ut smördegsplattorna, gärna mellan smörpapper. Lägg dem lite omlott på längden.
Pressa potatisarna och riv osten. Blanda dessa och rör ner grädden.
Fördela massan på de utkavlade smöregsplattorna. Rulla ihop och skär i ca. 5cm "rulltårtsbitar". Pensla skarven med ägg. Pensla smördegen med ägget.
Gratinera i 200 graders ugn i 15-20 min. Kolla så att smördegen är klar. Servera genast.

Potatisgratäng med gorgonzola och päron


4 port

500 g potatis (gärna marilyn)
2 fast päron (gärna anjou, à ca 150 g)
1 liten purjolök (à ca 150 g)
100 g gorgonzola
2 dl riven västerbottensost
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk malen muskot
smör till formen
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ev hackad röd paprika och bladpersilja till garnering

1.Sätt ugnen på 200°C.
2.Skala och skär potatisen i tunna skivor. Dela, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Ansa och strimla purjolöken fint.
3.Varva potatis, päron, purjolök, salt och peppar i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
4.Mixa ostarna med grädde, ägg och muskot med stavmixer eller i matberedare. Häll blandningen i formen.
5.Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna något och strö ev över paprika och persilja vid servering.

Kraschade potatisar


kokta potatisar
olivolja
flingsalt

Koka potatisar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Mosa dem lite med handen. Ringla över olja och stö över flingsalt. In i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter. Servera.

Potatissallad med parmesan och valnötter


ca 8-10 pers

1,3 kg potatis
1 påse ruccola
8 soltorkade tomater
1 knippe grön sparris
1 gäng ärtskidor
1 ordentlig näve(eller 2) valnötter
100 g grovriven parmesan

dressing;
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 tsk fransk senap
svartpeppar
salt
en ordentlig nypa socker

Koka potatisen och låt kallna. Skär tomaterna i strimlor och blanda med ruccola. Hacka ärtskidorna grovt. Stek sparrisen i smör och hacka grovt. På med osten och nötterna. Blanda ihop dressingen och ringla över. Blanda försiktigt och servera.

Goody Girl Championship Potatoes


1 köttbuljongtärning
1.3 kg potatis
400 gram bacon
2 dl hackad röd lök
1 tsk pressad vitlök
2 msk rums.temp smör
1 dl riven smakrik ost
1 salladslök, hackad
0.5 tsk cayenne peppar
0.5 tsk paprika
Salt
Peppar
1.5 dl gräddfil

Skär potatisen på längden och sedan i halvmånar. Lägg i buljongen i en kastrull med vatten tillsammans med potatisen. Koka tills potatisen är mjuk. När den är klar, rinn av och täck med folie så den håller sig varm.

Under tiden, skär baconet i små bitar och stek tills krispigt. Lägg på ett fat med servett och låt rinna av. Ha i löken i pannan med baconfett och stek tills gyllene, ca 5 min. Ha i vitlöken och stek 1 min.

I en stor skål blanda gräddfil, smör, hälften av osten, hälften av salladslöken, stekta löken, hälften av baconet och kryddorna. Vänd försiktigt ned potatisen. Toppa med resten av osten, bacon och grön lök. Smaka av med salt och peppar.

Potatiskaka med västerbottensost


8 port

4 smördegsplattor
1 påse riven västerbottenost (150g)
10 potatisar
1-2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
lite citronsaft
3 salladslökar

Koka potatisen. Tina plattorna och lägg dem omlott. Kavla ut så de sitter ihop och blir lite tunnare. Pressa potatisen och blanda med riven vitlök,persilja, salladslök och citronsaft. Förgrädda smördegen i ugnen på 200 grader i ca 12 minuter. På med potatisblandningen och strö över osten. In i ugnen ca 10 minuter tills osten smält och blivit gyllenbrun.

Potatisklyftor med feta och timjan

4 port

800 g potatis
olja
salt
svartpeppar
1 tsk timjan
0,5 dl balsamvinäger
200 g feta
färsk timjan

Gör klyftor av potatisen, på med olja, timjan, peppar och salt. Stek i ugnen 15 minuter i 225 grader. Häll på vinäger och vänd runt. Stek 25 min till under aluminiumfolie. Vänd ner osten strax innan servering och på med färsk timjan.

Potatistorn


4 port

700 g kokt potatis
100 g västerbottensost eller annan lagrad ost
citronsaft
persilja
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
ströbröd
olja

Koka gärna potatisen till potatistornen dagen innan.

Skala och riv den kokta potatisen och osten i en bunke. Salta och peppra, i med lite citronsaft, persilja och riven vitlök. Se till att blanda ordentligt. Forma blandningen till 8 små torn med hjälp av en liten metallform, en så kallad utstickare, eller rulla den till en fast korv med hjälp av smörpapper och skär sedan i bitar med vass kniv. Vänd ovan- och undersidan på potatistornen i ströbröd och stek i lite matfett i panna tills de fått fin färg. Hit kan de föreberedas. Inför serveringen: Värm potatisen i 150 grader varm ugn cirka 15 minuter.

Potatis med vitlök och persilja i foliepaket



färskpotatis
grädde
smör
persilja
vitlök
salt
peppar
ev västerbottensost

Koka potatisen och låt svalna. Dela potatisen. Lägg på dubbelt foliepapper. Häll en skvätt grädde över. Riv en vitlöksklyfta och stoppa i. Klicka ordentligt med smör över och klipp persilja. Salta och peppra. Strö eventuellt över lite vb-ost. Grilla en stund på grillen tills det blivit varmt.

Potatis med grönmögelost i foliepaket


färskpotatis
rapsolja
grönmögelost

Koka potatisen och låt kallna. Dela i halvor. Lägg på folie, ringla rapsolja över. Smula över grönmögelost. Lägg ytterligare ett lager folie runt. Lägg på grillen tills osten smält.

Ugnsrostad färskpotatissallad med halloumi



färskpotatis
olivolja
flingsalt
torkad timjan
ruccola
rädisor
miniplommontomater
halloumi
crema de balsamico

Dela potatisen i halvor och ringla över olivolja. På med salt och timjan. In i ugnen på 225 grader tills potatisen är mjuk. Stek halloumin i smör. Lägg upp ruccola på ett fat. Dela rädisor och tomater. På med ljummen potatis och riv över bitar av halloumi. Ringla över balsam.

Rotfruktsgratäng med parmesan




4 port

6 potatisar
3 morötter
6 jordärtskockor
3 små palsternackor
1 rödlök
timjan
persilja
5 dl grädde
150 g riven parmesanost
1 tsk salt
svartpeppar
2 stora vitlöksklyftor

Skala alla rotfrukter och kör i matberedaren så det blir skivor. Hacka örterna. Varva rotfrukt, rödlök och örter i ugnsfast form. På med osten. Blanda grädde, salt, peppar och riven vitlök. Slå över rotfrukterna. Gratinera på 225 grader i ca en timme. Servera till t ex grillat.


Jacksonpotatis




4 portioner

4 bakpotatisar
2 paket bacon
5 små salladslökar
0,5 kruka persilja
en liten påse västerbottensost
0,5 citron
en klick smör
1 msk rapsolja

Picka potatisen och kör den på full effekt i mikron tills den är mjuk. Stek baconet och låt svalna. Gröp försiktigt ur potatisarna och spara skalen. Blanda bacon, potatis, ost, hackad persilja och hackad salladslök med den rivna osten (lämna lite till gratineringen). I med en klick smör och olja. I med citronsaften och smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen i potatisskalen och toppa med riven ost. In i ugnen på 250 grader till osten har smält.

Pommes duchesse från Västerbotten



4-5 portioner

10 potatisar
1 äggula
0,5 färskost, grekisk vitlök
130 g Västerbottenost
persilja
0,5 dl grädde
smör

Koka potatisarna och mosa dem. I med äggula, ostarna, persilja, grädde och smör. Smaka av med salt och peppar. Fyll spritspåse och spritsa ut på bakplåtspapper. In i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Servera.

Ugnsrostade rotfrukter med parmesan- och fetacreme



ett gäng potatisar
ett gäng morötter
ett gäng palsternackor
olivolja
flingsalt

Såsen;
creme fraiche
ICA´s tärnad ost i olja med grillad paprika
riven parmesanost

Vissa gillar att skala potatisen här, inte jag. Skala däremot morötterna och palsternackan. Skär allt i klyftor. Lägg på plåt, ringla ordentligt med olivolja över. Salta. In i ugnen på 225 grader ca 30 minuter, beroende på hur du vill ha dina rotfrukter.

Häll av och mosa ICAosten, riv parmesanen och blanda ihop med creme fraichen. Låt stå kallt medan det andra är i ugnen. Njuuut!

Potatis- och chevrégratäng


potatis
gul lök
grädde
riven ost
vitlök
salt
peppar
chevré

Utgå efter mängderna från ditt favoritrecept på potatisgratäng. I ett av lagren stoppar du chevré och riven ost, och på med ett lager till av potatis. Slå över grädden och in i ugnen tills den är klar.

-Mama Skogly ♥

4 kommentarer: