lördag 4 maj 2013

Naanbröd

Här kommer Anettes recept på naanbröden hon bjöd på till den indiska middagen.



Naanbröd

1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
3 dl vatten, fingervarmt
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 tsk honung eller socker
1 ägg
Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja

Tillagning:
1.Blanda ut torrjäst med några dl mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken utan mjöl och rör ut i fingervarmt vatten.
2.Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
3.Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
4.Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
5.Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
6.Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.
7.Värm en stekpanna på max värme eller sätt på ugnen på 250 grader.
8.Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
9.Gräddar du bröden i ugn så lägg fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naan-bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
10.Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
11.Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över bröden samt hackade örter som persilja.
12.Servera naan-bröden nybakta på tallrik, bricka eller i brödkorg.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: