fredag 3 maj 2013

Tips på sallader och tillbehör till grillat

Idag bjuder jag på lite fler tips på vad som kan vara gott till grillat. Vi har ju en hel sommar framför oss med många varma sommarkvällar. Inbillar jag mig.

Brie- och pestofylld tomat



1 port

1 stor kvisttomat eller bifftomat
olivolja
balsamvinäger
franska örter (frysta)
pesto
brieost
rödlök

Skär av toppen på tomaten. Gröp ur innehållet. Ringla olja ocj balsam över. P å med örter. In i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Ta ut den och fyll med ost och pesto. Toppa med rödlöksringar. In i ugnen igen i ca 10 minuter tills osten har smält.

Vitlöksbröd



1 långfranska
75-100 g rumsvarmt smör
3 stora vitlöksklyftor, rivna
hackad persilja
salt

Skär snitt med ca 2 cm mellanrum i brödet, skär inte helt genom utan lämna ca 1 cm i botten av brödet.
Rör samman smöret med vitlök och persilja, smaka av med salt.
Bred på av smöret på varje skiva, det ska vara ganska rejält med smör på.
Lägg brödet på bakplåtspapper på ugnsgallret och ställ in mitt i ugnen på ca 225 grader ca 10 minuter.

Vitlöksfrästa champinjoner


8 port

600 g champinjoner
4 vitlöksklyftor
smör
1 dl hackad persilja
4 msk vitt vin
2 tsk citronsaft
salt och peppar

Skär svampen i bitar. Stek dem i smör. Riv vitlöken över. I med persilja, vin och citronsaften. Salta och peppra. Låt stå och dra ett tag innan servering.

Fruktig sallad med chevréost



ruccolasallad
jordgubbar
färska hallon
basilika
mynta
200 g chevré
olivolja
salt
peppar
crema di balsamico

Ugnsrostad rödlök med timjansmör



2 st

2 rödlökar
smör
färsk timjan
salt

Skala löken men låt "tofsen" sitta kvar. Skär ett kryss på toppen men inte ända ner. Salta. Bland färsk timjan och smör. Klicka över. In i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter.

Baconlindade timjanchampinjoner




champinjoner
timjan
vitlök
salt och peppar
bacon

Blanda olivolja, vitlök och hackad timjan. Salta och peppra. Pensla det på svampen och linda in i bacon. Stick en tandpetare i så det håller ihop. Grilla tills svampen är mjuk och baconet är krispigt.

Gratinerade champinjoner med parmesankryddsmör



ett gäng champinjoner

Kryddsmör:
30 g smör
1 tsk tomatpuré
chiliflakes (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
persilja
1,5 dl parmesan, grovt riven
salt och peppar

Låt smöret bli rumsvarmt. Blanda ihop allt till kryddsmöret.
Ta bort svampstammen och fyll svamparna med smöret. Skjuts in i ugnen på 225 grader i cirkus 10 minuter.


Tomatröra



70 g marinerade, soltorkade tomater
3 1/2 dl grovriven lagrad ost
20 gröna oliver
2 dl Norrmejerier creme fraiche

Låt tomaterna rinna av. Mixa tomater, ost, oliver till en jämn röra. Vänd ner creme fracihen. Låt stå kallt ett par timmar och mogna.
Servera tomatröran på små skivor av smal baguette eller solrosbröd.

Rökig auberginedipp med grillat naanbröd


2 auberginer
1 dl naturell yoghurt
saft från 0,5 citron
1 vitlöksklyfta
1 röd chili, hackad
1 tsk koriander
olivolja
salt och peppar

naanbröd

På med grillen och grilla auberginerna tills skalet börjar svartna och köttet mjuknar. Det går även att göra i ugnen om du vill förbereda röran innan. Ta av skalet och kör auberginerna i matberedare tillsammans med yoghurt, citron, vitlök, chili, koriander, lite olivolja, salt och peppar. Lägg bröden på grillen och låt dem få lite färg. Det går jättefort, så pass upp! Servera bröden med dippen.


Grillad fänkål med ädelost



4 port

1 fänkålsstånd
ädelost
olja

Dela fänkålen i fyra delar. Koka i saltat vatten i ca 8 minuter. Låt svalna. Pensla med olja och lägg på grillen, den skurna sidan först. Vänd och smula över osten. Låt smälta och ät.

Matig melonsallad med bönor och fetaost


60 g rucola
1 burk canellinibönor
260 g tärnad galiameloner
260 g tärnad honungsmelon
150 g strimlade sugar snaps
5 skivade salladslökar
2 avocado
300 g smulad fetaost

Citrondressing:
0,5 dl olivolja
1 msk citronsaft
1 msk honung
2 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar

pumpafrön
solrosfrön

Lägg rucola, melon, sugarsnaps, avocado och salladslök i en stor skål och blanda. Tillsätt fetaost och blanda försiktigt. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla över salladen. Strö över solrosfrön och pumpafrön.


Bönsallad med mangodressing




Bönsallad med mangodressing

1 burk cannelinibönor
0,5 rödlök
0,5 honungsmelon
2 avocado
citron
fetaost

Dressing:
0,25 dl balsamvinäger mango
0,25 dl olivolja
salt
peppar

Skölj bönonrna, hacka löken och skär melonen i bitar. Skär avocadon i mindre bitar och spruta över lite citronsaft. På med avocadon och sedan fetaost. Blanda ihop dressingen och ringla över.

Spenat- och mozzarellasallad med krämig tomatdressing



70 g babyspenat
1 mozzarella
2 tomater
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar
1 tsk socker
pumpafrön
solrosfrön

Skölj spenaten och lägg på ett fat. Riv små bitar av osten och lägg på spenaten. Dela tomaterna och ta bort det rinniga innehållet. Lägg tomaterna i mixer tillsammans med olivorla och vinäger. Mixa. Smaka av med salt, peppar och socker. Ringla över salladen och toppa med pumpafrön och solrosfrön.


Couscoussallad med halloumi



4 port couscous (0,5 grönsaksbuljontärning)
ett gäng cocktailtomater
torkad timjan
gurka
rödlök
1 halloumi
rädisor
avocado
sockerärtor

Dressing:
0,5 st citron(er), rivet skal och juice
1 tsk röd chilifrukt, hackad röd chili
1 st vitlöksklyfta(or)
2 msk olivolja
2 msk sweet chilisås
salt och svartpeppar

Gör dressingen och ställ åt sidan. Dela tomaterna och strö över torkad timjan. In i ugnen i 50 minuter på 100 grader. Tillred couscousen enligt anvisningar med stoppa i grönsaksbuljongtärning istället för salt. Lägg i en klick smör när den är klar. Ställ sedan kallt. Hacka grönsakerna och vänd ner. Avocadon ska i just innan man ska äta, annars blir den brun. Skivoa osten och stek i smör. Låt svalna och riv i mindre bitar. BLanda ihop salladen och ringla över dressingen.

Couscoussallad med fetaost


cous cous
grönsaksbuljontärning
färsk spenat
avocado+citronsaft
rödlök
gurka
tomat
fetaost i olja

Koka cous cousen i vatten och grönsaksbuljong. Hacka grönsakerna och smula ner osten. Skär även spenaten i bitar, det gjorde tyvärr inte jag... Ringla lite av ostoljan över. Mal lite svartpeppar över.

Foliepaket med svamp, feta och annat gott


4 port

250 g champinjoner
1 fetaost
grillkrydda
8 cocktailtomater
färsk persilja
smörklickar
1 vitlöksklyfta

Gör två foliepaket med dubbel folie. Skiva svampen i 4 delar. Dela tomaterna. Pudra över grillkrydda. Smula över osten och riv över vitlöken. Klicka smör och klipp persilja över. Vik ihop så foliet sluter. Låt ligga på glöd i ca 10-15 minuter.

Fetaostsnack


4 port

2 lime
1 fetaostpaket
1 avocado
8 msk jungfruolivolja
1 näve timjan
salt och nymalen peppar


Dela limen och grilla snittytorna. Dela fetaosten och avocadon i bitar. Lägg i skål. Ringla över oljan, salt och peppar. Strö över färsk timjan. Pressa lite grillad lime över.

Grillad halloumi med rostad paprikadressing och solroskärnor



2 rostade paprikor
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
en gnutta socker eller sötningsmedel
4 msk olivolja
salt och peppar
1 dl solroskärnor
2 halloumiostar
65 g babyspenat

Mixa de rostade paprikorna med vinäger, senap, olja och socker till en slät dressing. Salta och peppra. Rosta solroskärnorna i torr stekpanna. Skiva osten och stek den i smör. Lägg spenaten på ett fat, på med osten. Ringla över dressingen och toppa med solroskärnorna. Servera.

Grillad purjolök med barbecuesmör


4 personer

4 purjolökar
2 msk Arla smör & rapsolja

Barbecuesmör:
75 g Svenskt Smör från Arla, rumsvarmt
1 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk rivet citronskal
2 krm sambal oelek
½ tsk flingsalt
Lägg till i inköpslistan

Vispa smöret luftigt med elvisp. Rör i kryddorna. Pensla purjolökarna med smält smör.
Grilla dem mjuka ca 10 minuter. Ytterbladen skall vara nästan svarta. Skär ett snitt på längden i varje purjolök och ät det mjuka innanmätet med en klick barbecuesmör.

Härlig sallad med karamelliserad lök, ugnsrostade timjanstomater och avocado




blandsallad
rödlök
socker
cocktailtomater
olivolja
timjan
vitlök
balsamvinäger
avocado
citron
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader och dela tomaterna. Ringla olivolja och strö timjan över. In i ugnen i ca 10 minuter och låt svalna. Skär rödlöken i tunna strimlor och riv vitlöken. Stek i smör, en skvätt balsamvinäger på och lite socker. Stek i 15 minuter. Låt svalna. Lägg salladsbladen på ett fat. På med avocado och citronsaft. På med löken och sen tomaterna. Ringla över spadet från tomaterna och servera.

Grillad guacamoletortilla med mozzarella


4 port

2 tortillabröd, stora
2 avocado
1 rödlök
cocktailtomater
1 liten mozzarella
1 vitlöksklyfta
citron
koriander
salt och peppar

Dela och gröp ur avocadon. Skär i skivor och lägg i mitten på tortillabröden. Skär tomaterna, osten, vitlöken och rödlöken. Fördela över. Pressa över citronsaft. På med koriander, salt och peppar. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Grilla i ca 2 minuter på svag värme, gärna indirekt värme. Servera på dirren.

Fransk getostsallad



1 crispsallad
10-12 skivor baguette
1 getost (President petits chévres doux)
olivolja
flytande honung

dressing:
1 msk fransk senap
2 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
sal
peppar
en nypa socker

Skölj salladen och lägg på fat. Skär baguetten och mosa osten ovanpå. Ringla över olivolja och honung. Gratinera i ca 7 minuter. Blanda dressingen. Lägg baguetteskivorna över salladen och slå över dressingen.


Ostfyllda gratinerade paprikor




2-3 paprikor
1 dl creme fraiche
1/2 philadelphiaost
75 g fetaost
en liten bit mozzarella
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
örtsalt
herrgårdsost

Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Blanda samman resten utom herrgårdsosten. In i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Hyvla herrgårdsost och lägg överst, in i ugnen ca 10 minuter till.


Baconinlindad grilloumi




8 st

1 grilloumi
1 paket bacon

Skär grilloumin i 8 skivor och linda in dem i bacon. Grilla tills baconet är klart. Servera.

Pigs in blankets & marinad


1 paket Denniskorv
1 paket bacon
marinad

Skär Denniskorven i tre delar. Skär baconet i halva skivor. Linda baconet runt korven och trä på ett grillspett. Pensla med marinad runt om och grilla.

I min marinad brukar jag ha t ex;

Knorrs kött och grillkrydda
soja
balsamvinäger
svart vinbärsgelé
vitlök

Melonsallad



melon
rödlök
citronsaft
salt
peppar

Hacka, blanda, klart!

Marshmallows i Mariekex



marshmallows
Nutella (eller Sjokade)
mariekex (eller Brago)

Bred nutella på kex. Grilla marshmallows och lägg mellan två kex.

-Mama Skogly ♥

8 kommentarer:

  1. Tack så mycket för fräscha och goda recept! Ha en fin lördag.

    SvaraRadera
  2. Oh, tack snälla för ett sådant fantastiskt inlägg! Så många smarriga tillbehör samlade på samma ställe! Inlägget sparas! :)
    Ha en toppen lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  3. OH, Gud så mycket gott! Detta skall jag verkligen använda mej av i sommar Tack för Din inspiration!!

    SvaraRadera