fredag 7 juni 2013

Sötsyrlig citronpaj

Dagens gästkockar är mina systerdöttrar Hanna & Emma. Pajen blev mums!



Sötsyrlig citronpaj

6–8 personer Tid: 45 minuter + tid i kyl

pajdeg:
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
3 dl mjöl
5 msk strösocker
1 nypa salt

fyllning:
3 1/2 dl strösocker
3 msk maizena
3 msk vetemjöl
1 nypa salt
3 1/2 dl hett vatten
3 äggulor (lätt vispade)
2 msk smör
1 tsk (knappt) rivet citronskal
3/4 dl färskpressad citronsaft

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop smör och ägggulor till pajdegen. Blanda sedan i mjöl, socker och salt. Tumma ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel och grädda i ugnen i cirka 25–30 minuter eller tills den fått färg. Gör under tiden fyllningen.
Blanda socker, maizena, mjöl och salt i en mellanstor gryta. Tillsätt hett vatten gradvis. Sätt grytan på medelstark värme och koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda under omrörning i cirka 8 minuter. Blanda 1 dl av den heta blandningen med de lätt vispade äggulorna och häll tillbaka ner i grytan. Koka upp igen under fortsatt omrörning och låt koka ca 4 minuter.
Tillsätt smör och citronskal och tillsätt sakta citronsaften under omrörning. Häll sedan citronkrämen i det avsvalnade pajskalet och låt stelna i kyl. Servera med vispad grädde.

(Recept: Elle Mat & Vin)



-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Sötsyrligt är så gott i bakverk! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Gott med sötsyrliga smaker! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera