fredag 14 juni 2013

Tips på midsommarmat

Tjipp igen!

Vi brukar spendera midsommarafton i Varuträsk med goda vänner. Vi grillar varje år och brukar ställa upp en massa olika tillbehör som alla får äta ur. Jag vet att många kör på buffé och andra på tre-rätters. Här kommer i alla fall några tips buffémat/förrätter. Vill man ha grilltips så kika under Tips-etiketterna till höger, nedan samt Midsommaretiketten. Ni som har hängt med ett tag kommer att känna igen de flesta recepten, men det kan ju vara bra att bli påmind.

Som ni kan se är det varierande kvalla på bilderna, men vissa recept är från the dawn of time. Hoppas ni hittar nåt som faller er i smaken. Om ni vill kan jag även komma med några efterrättstips.

Potatisplättar med räkor & rom



2 lunchportioner eller 4 förrätter

2 stora potatisar
1 ägg
1 dl västerbottensost
italiensk salladskrydda eller örtsalt
flingsalt
svartpeppar
smör att steka i

Tillbehör:
creme fraiche
räkor
rom
salladslök
citron
dill
tomat
ruccola

Koka potatisen och mosa ihop med ägg, ost, salt, peppar, krydda. Forma till plättar och stek i smör på bägge sidor. Servera med goda tillbehör.

Västerbottensruta med lax, räkor och rom



8 port

200 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 stor rödlök
1,5 dl gräddfil
sikrom
16 skivor rökt eller gravad lax
1 påse räkor
salt och peppar
dillvippor till garnering

Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. (Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen). Garnera med creme fracihe, lax, räkor, rom, rödlök och dill.

Pimpade tunnbrödsrullar med Västerbottenspotatis


ca 8 stycken

1 mjukt tunnbröd
3 potatisar
60 g riven Västerbottensost
gräslök
en klock smör
salt och peppar

Serveras med creme fraiche, löjrom och gräslök

Koka potatisen och skala den. Mosa den med en klick smör och osten. Lägg ut tunnbrödet och bred potatismassan över. Rulla ihop och klicka över creme fraiche, rom och gräslök.

Kräftstjärtssallad med balsamdressing



4 port
blandsallad
2 avocado
8 champinjoner
ett knippe färsk sparris
olja
balsamvinäger
vitlök
fransk senap
salt och peppar

Lägg blandad sallad i botten av en skål eller portionsglas
Skiva avokado och färska champinjoner och lägg i.
Tillsätt kräftstjärtarna.
Dekorera med sparris. Helst färsk, stekt.
Slå över dressingen och låt den suga in .

Dressing

½ dl olja
1 ½ msk balsamvinäger
1 msk fransk senap
½ tsk socker
1 tsk salt
Vitlök efter tycke och smak.

Smördegsflarn med räktopping


1 rulle färsk smördeg
1 påse riven västerbottensost (150g)

Räkröra:
3 dl creme fracihe
1 burk räkor i lag
1 äpple
1 burk rom
1 liten rödlök
citronsaft
lite sambal
3 msk bostongurka

Topping:
coctailtomater
vindruvor
avocado
ägg
rökt lax
räkor

Lägg smördegen på bakplåtspapper och strö över osten över hela. Grädde i 200 grader i ca 10-12 minuter. Tryck ner smördegen och den inte är någorlunda platt. Låt svalna.

Räkröran:
Låt räkorna rinna av ordentligt. Vispa creme fracihen så den blir ganska hård. Blanda ihop med räkor, hacka lök och hackat äpple, samt övriga ingredienser. Bred över flarnet när det svalnat och garnera det med toppingen. Servera på dirren.

Västerbottenssill med gräslök


6 port

4 matjessillfiléer
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
2 dl riven västerbottensost
2-3 msk fint skuren gräslök

Torka av matjessillfiléerna och skär dem i mindre bitar. Blanda creme fraichen, majjo, osten och gräslöken. Blanda försiktigt ner sillen och låt stå och dra i kylen 4-6 timmar.

Senapssill



1 dl majonäs
3 dl creme fraiche
2 msk fransk senap
2 msk flytande honung
2 krm cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 knippe finskuren dill
2 burkar 5 minuterssill skuren låt rinna av

Rör samman ingredienserna till cremen, blanda ner sillen och låt sillen stå kallt ett dygn. Lycka till!

Svärmors västerbottenssill med smak av fänkål



1 fänkål
2 rödlökar
1 dl rödvinsvinäger
1 msk honung
2 burkar inläggningssill
2 dl fint riven vb-ost
2 dl creme fraiche

1. Strimla fänkål och rödlök fint.
2. Ljumma vinägern och häll i honung.
3. I med fänkålen och löken, marinera 30 minuter i rumstemp.
4. Skär sillen i bitar och lägg i vinägerblandningen och marinera i kylen 30 minuter.
5. Häll av ALL marinad.
6. Blanda creme fraiche och riven ost och i med sillröran. Smaka av med salt och peppar.

Lax- och briepaj med romröra



1 sats pajdeg (går att göra utan om man vill ha low carb)

130 g brie
150 g kallrökt lax
1,5 dl riven ost
4 ägg
2 dl grädde

Romröra;
0,5 rödlök
2 dl creme fraiche
1 burk rom

Gör pajdegen och förgrädda i formen. Skär laxen i mindre bitar och lägg i ugnsfast form. Ta bort det vita skalet på brieosten. Skär osten i mindre bitar och strö över laxen. Blanda ägg, grädde och riven ost. Peppra och häll över laxen och osten. In i ugnen i ca 45 minuter. Blanda under tiden ihop ingredienserna till romröran. Servera pajen med lite grönsallad och romröra.

Smörgås med gravad lax och hjortronsås



4 bitar mjukt tunnbröd

2 dl creme fraiche
1/2 dl hjortronsylt
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk hackad gräslök
8 skivor gravad lax
100 g machesallad
hjortron att garnera med

Klipp eller skär tunnbröden i 6 bitar vardera. Lägg dem på en plåt. Rosta tunnbröden mitt i ugnen 250 C, ca 2-3 min. Låt bröden svalna.

Vispa creme fraichen fast med elvisp. Blanda i hjortronsylten och smaka av med salt & peppar. Blanda i gräslöken.

Varva lax, creme fraiche och sallad mellan tunnbröden lagda på assietter.
Garnera med gräslök och hjortron.
Servera genast!

Basilikasås



1 creme fracihe
1 kruka basilika
1-2 vitlöksklyftor
salt
peppar
0,5 parmesanost

Riv osten och vitlöken. Hacka basilikan och vänd ner i creme fracihen. Smaka av med salt och peppar.

Potatissallad med parmesan och valnötter


ca 8-10 pers

1,3 kg potatis
1 påse ruccola
8 soltorkade tomater
1 knippe grön sparris
1 gäng ärtskidor
1 ordentlig näve(eller 2) valnötter
100 g grovriven parmesan

dressing;
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 tsk fransk senap
svartpeppar
salt
en ordentlig nypa socker

Koka potatisen och låt kallna. Skär tomaterna i strimlor och blanda med ruccola. Hacka ärtskidorna grovt. Stek sparrisen i smör och hacka grovt. På med osten och nötterna. Blanda ihop dressingen och ringla över. Blanda försiktigt och servera.

Flatbread med ädelost och rödlök

1 förpackning färdig pizzadeg (260 g)
1 rödlök
140 g ädelost
1/2 ask mascarpone (125 g)
100 g vindruvor
en liten påse pinjenötter

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Stek löken mjuk och glansig i 1 msk smör i en stekpanna.
Riv ädelosten grovt. Blanda med mascarponen. Krydda med 2 krm salt.
Rulla ut pizzadegen på en bakpappersklädd plåt. Bre på ädelostblandningen.
Grädda ca 10 minuter i ugnen.
Halvera vindruvorna och kärna ur dem.
Lägg på den stekta löken, vindruvor och pinjenötterna på pizzan.
Grädda ytterligare 5–10 minuter.
Låt svalna innan den skärs i bitar.

Foccacia med Västerbottensost



1 msk nymalen svartpeppar
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0.75 dl olivolja
1 tsk salt
1 påse riven västerbottensost
8 dl vetemjöl special
flingsalt
ev timjan och basilika

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt nästan all olivolja, vanligt salt, ost och peppar. Häll sedan i lite mjöl i taget och rör om ordentligt emellan. Arbeta degen i cirka 10 minuter, den skall vara ganska lös och kladdig. Häll lite olja i bunken och vänd degen så den blir kladdig runtom. Täck skålen med plastfolie och ställ den att jäsa i 1 1/2 timme. Smörj en plåt med olja och dra ut degen så den täcker plåten. Täck med plastfolie och låt den inte nudda degen, och tryck eventuellt ner örterna. Jäs 30 minuter till. Pensla med olivolja, strö över flingsalt och lite mer peppar. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna, och skär sedan upp i fyrkanter.

Fänkål- och ädelostpaj

1 sats pajdeg med 1 näve riven västerbottensost i.

400 g fänkål
120 g ädelost
3 dl mellangrädde
3 ägg
1 näve västerbottensost
1/2 tsk salt
peppar



1. Förväll fänkålen i stora bitar, ca 10 minuter. Kapa bort bitarna längst ut, de blir lite träiga. Dela i mindre bitar.

2. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i 200 grader.

3. Lägg den avrunna fänkålen i botten och smula över ädelosten.

4. Blanda grädde, ägg, vbost, salt och peppar. Häll blandningen över.

5. Grädda i 200 grader. För mig tog det drygt 30 minuter innan pajen tagit ihop.

Pastasallad med kyckling, bacon och fetaost




Pesto
skruvmakaroner
1 grillad kyckling
3 paket bacon
1 purjo
2 röda paprikor
2 fetaost
3 tomater
1 gräddfil
1 creme fraiche
(krutonger)

1. Gör egen pesto eller köp på burk.
2. Koka pasta och låt kallna.
3. Rensa kycklingen.
4. Stek baconet och låt svalna.
5. Blanda peston med gräddfilen och creme fraichen.
6. I med pastan, kycklingen, baconet.
7. Hacka grönsakerna och skär osten i kuber och stoppa i.
8. Rör om. Servera med krutonger och gärna ett gott bröd.


-Mama Skogly ♥

3 kommentarer:

  1. Nu blev jag hungrig igen :) Tack för fina recept.

    SvaraRadera
  2. Oj, så mycket gott! Midsommar har verkligen sina speciella smaker. Mycket sill, det gillar jag. Och så gillar jag Västerbottensost, så allt med det i faller mig i smaken också.

    SvaraRadera