måndag 29 juli 2013

Tips på tillbehör till kräftskivan

Snart är det dags för kräftor igen. Jag ÄLSKAR kräftor! Här kommer några tips på vad man kan servera till dessa röda rackare. Hoppas ni hittar nåt som faller er i smaken.

Småbruschetta med kantareller och västerbottensost


1 baguette
västerbottensost
kantareller
smör
persilja

Smörstek kantarellerna. Skiva baguetterna och lägg dem på en ugnsplåt, bred på smör, 200 grader i ca 15 min. Ta ut brödet, lägg några skivor vb-ost på. Låt smälta i ca 10 min. Lägg på kantarellerna, dekorera med persilja.

Potatissallad med parmesan och valnötter


ca 8-10 pers

1,3 kg potatis
1 påse ruccola
8 soltorkade tomater
1 knippe grön sparris
1 gäng ärtskidor
1 ordentlig näve(eller 2) valnötter
100 g grovriven parmesan

dressing;
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 tsk fransk senap
svartpeppar
salt
en ordentlig nypa socker

Koka potatisen och låt kallna. Skär tomaterna i strimlor och blanda med ruccola. Hacka ärtskidorna grovt. Stek sparrisen i smör och hacka grovt. På med osten och nötterna. Blanda ihop dressingen och ringla över. Blanda försiktigt och servera.

Kräftstjärtsröra


4-6 portioner

2 burkar kräftstjärtar
1 fetaost
1 gul paprika

Skär i mindre bitar.

Blanda
2 dl het chilisås
0,75 dl olivolja
2 tsk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
en nypa socker
salt&peppar

Rör ihop såsen. I med kräftstjärtar, osten och paprikan. Låt stå minst 2 timmar, helst under lock.

Sås med fetaost och ajvar


2,5 dl creme fracihe
100 g smulad fetaost
3 msk ajvar
0,5 citron saft och skal
salt och peppar
bladpersilja, hackad

Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Toppa med örter.

Krustader med mandelmos och rom



Mandelmos:
några mandelpotatisar, skalade
en skvätt grädde
riven västerbottensost
flingsalt
peppar

ett gäng krustader
stenbitsrom
creme fraiche
gräslök

Koka potatisen mjuk och mosa. Blanda i övriga ingredienser till moset och smaka av med salt och peppar. Låt svalna lite. Klicka i moset i krustaderna. På med creme fraiche, rom och klipp över gräslök. Servera direkt, annars mjuknar krustaderna.

Ädelostpaj/gratäng

Den här kan man göra både med eller utan pajskal. Vill man ha den som paj, så gör man ett pajskal och förgräddar. Sen följer man bara receptet.



1 st röd paprika (jag tog en halv röd, en halv gul)
1 bit Kvibille Ädel
3 st ägg
2 dl crème fraiche, (34 % blir krämigt o gott)
1 dl grädde
1 nypa(or) salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka paprikan och fördela i botten av ugnsform. Smula sedan i osten. Vispa äggen med creme fraiche, grädde, peppar och lite salt. Grädda ca 30-40 minuter tills den får fin färg. Servera med en god sallad.

Pimpade tunnbrödsrullar med Västerbottenspotatis



ca 8 stycken

1 mjukt tunnbröd
3 potatisar
60 g riven Västerbottensost
gräslök
en klock smör
salt och peppar

Serveras med creme fraiche, löjrom och gräslök

Koka potatisen och skala den. Mosa den med en klick smör och osten. Lägg ut tunnbrödet och bred potatismassan över. Rulla ihop och klicka över creme fraiche, rom och gräslök.

Kräftsnittar med brännvinsost



ca 35 små bitar

Botten:
150 g smör
400 g kantskuren kavring

Fyllning:
2 burkar kräftstjärtar i lag á 400 g
2 små finhackade rödlökar
1 dl hackad dill
3 dl riven brännvinsost
5 cl Skåne eller annat kryddat brännvin
2 gelatinblad
4 dl creme fracihe
1 krm cayenne
flingsalt

Topping:
hackad gräslök

Klä en liten långpanna (20X30) med plastfolie. Smält smöret och låt svalna. Mixa brödet i matberedare och slå över smöret. Tryck ut smeten i formen. Ställ kallt minst 30 minuter. Låt kräftorna rinna av och grovhacka. Blanda dem med lök, dill, ost och brännvin. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Värm lite av creme fraichen på svag värme i kastrull Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinet. Blanda med resten av creme fracihen och vänd ner i kräftröran. Smaka av med kajennpeppar och salt. Fördela smeten över botten. Täck över och låt stelna i kylen i minst 4 timmat. Vid servering: Lyft upp tårtan och skär i bitar. Garnera med hackad gräslök.

Ansjovisfyllda Västerbottensostkrustader



1 pkt krustader, ca 15-20 st
100 g västerbottensost, riven
1 st ägg
1 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
1 st gul lök, liten
1 msk smör
2 msk strösocker
1 burk ansjovisfiléer, liten
1 knippe dill

Sätt ugnen på 150°. Fyll krustaderna till hälften med osten. Blanda ihop ägg och grädde. Smaka av med salt och vitpeppar. Fyll krustaderna med äggblandningen och grädda i ca 10 min. Hacka löken, stek den i smör och tillsätt sockret efter en stund. Låt sockret smälta tills det blir lite gul/brunaktigt och flytande, karamelliserat. Servera krustaderna lätt ljumna med sockerstekt lök, en liten ansjovisfilé och dill.

Sardellröra på crostini



1 burk sardeller i olja
1 färskost med vitlökssmak 200g
3 msk hackad persilja
peppar
crostini med persilja och vitlökssmak

Häll bort oljan och hacka sardellerna. Blanda sardellerna i färskosten och i med persilja. Peppra. Låt röran stå i kylen ett par timmar. Bred på crostini och servera direkt.

Flatbread med ädelost och rödlök



1 förpackning färdig pizzadeg (260 g)
1 rödlök
140 g ädelost
1/2 ask mascarpone (125 g)
100 g vindruvor
en liten påse pinjenötter

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Stek löken mjuk och glansig i 1 msk smör i en stekpanna.
Riv ädelosten grovt. Blanda med mascarponen. Krydda med 2 krm salt.
Rulla ut pizzadegen på en bakpappersklädd plåt. Bre på ädelostblandningen.
Grädda ca 10 minuter i ugnen.
Halvera vindruvorna och kärna ur dem.
Lägg på den stekta löken, vindruvor och pinjenötterna på pizzan.
Grädda ytterligare 5–10 minuter.
Låt svalna innan den skärs i bitar.

Ansjovispizza



1 burk ansjovisfiléer
1 rulle smördeg
2 röda paprikor
1 gul lök
1 dl svarta oliver
2 dl riven västerbottensost
1 brk creme fraiche "paprika/chili"

Bred ut en färdigkavlad smördeg och dela den på längden på en bakpappersklädd plåt.
Strimla och stek 2 gula lökar och 2 paprikor långsamt i smör. Låt dem svalna och fördela dem över smördegen.
Låt ansjovisen rinna av och lägg dem på snedden jämt fördelade på degarken.
Klicka lite creme fraiche smaksatt med paprika/chili mellan ansjovisen.
På med 2 krm nymald svartpeppar och 1 dl kärnfria, svarta oliver.Toppa med 2 dl riven ost.
Grädda i 200 grader mitt i ugnen i 20-30 min. eller tills smördegen är gräddad och osten smält.

P.S. Går att förbereda i god tid fram till gräddningen.

Kantarellsallad med soltorkade tomater och ädelost



mangoldblad
1 kg färskpotatis
1 schalottenlök
smör
olivolja
drygt 1/2 kg färska kantareller
1/2 dl balsamicovinäger
1dl persilja
300 g gula och röda cocktailtomater (halverade)
200g soltorkade i olja
150 g rucola
ekologisk nordisk Blue (ädelost).

Koka färskpotatisen med dill. Stek Lök i smör och olja tills den blir mjuk. Tillsätt kantarellerna och stek i några minuter. Recucera balsamicovinägern med svampen. Stäng av värmen och strö över persiljan. Låt stå en stund.

Placera mangoldbladen jämnt på ett stort fat. Lägg upp potatisen, kantarellerna och resten av grönsakerna så att allt blandas fint. Smula över ädelosten, Avsluta med lite flingsalt och några droppar olivolja.

-Mama Skogly ♥

3 kommentarer:

  1. Bruschetta med västerbottenost och kantareller ser ju grymt gott ut - och enkelt. Tack flr tips!

    SvaraRadera