söndag 24 november 2013

Söndagsmat-några tips

Ibland tryter inspirationen, så här kommer några tips på söndagsmiddag.

Wook med lövbiff och grönsaker



4-6 portioner

800g lövbiff
2 burkar strimlade bambuskott
broccoli
1 purjolök
2 rödlökar
4 pkt biffnudlar
soja
sambal
sweet chili
rapsolja
vitlök, massor med vitlök

Marinera köttet i soja, sweet chilisås, vitlök och olja. Strimla grönsakerna och koka nudlarna. Stek köttet, grönsakerna och nudlarna separat. Häll på sweet chili, soja och vitlök när du steker. Blanda samman allt och salta.

Fläskfilégryta och potatisklyftor




1 fläskfilé
1 vitlöksklyfta
1 msk fransk senap
grädde
1 buljongtärning
1 msk tomatpuré
1 gul lök
1 skvätt soja
salt och peppar

potatisar

Skala potatisen och skär i klyftor. Stek i smör tills de fått fin yta. In i ugnen på 225 grader tills de är mjuka.

Putsa filén och skär i lagom stora bitar. Hacka löken och stek den samt riven vitlök. Lägg över i skål. Bryn köttbitarna, salta och peppra och i med löken, grädde, senap, tomatpuré, buljongtärning, soja. Låt koka tills köttet är genomstekt. Red av såsen.

Servera med en god sallad och lite bea.

Fylld paprika med köttfärsröra


400 gram nötfärs
1 gul lök
svartpeppar
salt
paprikakrydda
grillkrydda
chiliflingor
oregano
1 vitlöksklyfta
1 pkt fetaost
2 morötter i juliennestavar
1 burk majs
4 st snackpaprikor
ost

1. Gör först en god köttfärsröra. Stek köttfärs med lök, vitlök och kryddor och smaka av ordentligt.
2. Blanda köttfärsröran med majs, fetaost och juliennemorötter.
3. Fyll paprikorna med köttfärsröran.
4. Strö över mycket ost.
5. In i 225 graders ugn i ca 15 minuter tills det är en fin yta.

Servera gärna med en fräsch sallad till och lite yoghurtsås (rysk yoghurt, vitlök och vit balsamico).


Mumsig kebabpizza på hönökaka



kebabkött
hönökaka
chilisås
ostskivor
isbergssallad
tomat
gurka
rödlök
tomat
kebabsås

Stek kebabköttet. Bred chilisås på hönökakan och på med köttet. Skiva ost över och in i ugnen på 225 grader i ca 8 minuter. Ta ut och på med sallad, tomat, gurka, lök och sås. Klart!

Porterstek


1,5 kg benfritt nötkött av rostbiff
1 flaska porter eller mörkt öl, ca 3,5 dl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
10 enbär
0,5 tsk svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor lök

Sås:
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Häll i porter, saft och soja i kastrull. Lägg i kryddor, buljongtärningar, vitlök och gul lök i stora bitar. Koka upp och lägg i köttet. Lt alltsammans sjuda under lock . Vänd på steken en gång under "koktiden". Stick in en stektermometer så att spetsen kommer mitt i. Ta grytan av plattan när innertempen är 75 grader, ca 1,5-2 timmar. Låt steken ligga ca 20 minuter i skyn innan den skärs upp.
Såsen:
Mät upp skyn i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter. Servera med kokt potatis, grönsaker och svartvinbärsgelé.

Kycklingben "All in one"



4 port

1 kg kycklingben
0,5 msk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 sötpotatis
4-5 morötter
1 squash
1 röd paprika
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
50 g smör
3 dl vatten
2 msk konc. kycklingfond

Tillbehör
150 g fetaost
yoghurt med rivet citronskal

Sätt ugnen på 2250 grader. Lägg de tinade kycklingbenen i en ugnsform. Krydda med timjan, salt och peppar. Skala och skär sötpotatisen och morötterna i bitar. Skär squashen och den ansade paprikan i bitar. Skala och skär löken i bitar. Skala vitlöken och skär varje klyfta i 4 bitar. Fördela i pannan. Klicka över smör. Häll på vatten och fond. Tillaga mitt i ugnen i ca 50 minuter. Vänd någon gång under tiden. Smula över fetaosten och servera med yoghurten.

Kasslerlåda


4 port

300 g kassler
4 portioner kokt ris
1 purjo
3 dl grädde
1 dl majonnäs
0,5 dl chilisås (kanske lite till)
2 dl riven ost
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
2 tomater

Koka riset och tärna kasslern. Ansa purjon och skär i bitar. Fräs i smör. Blanda riset med kasslern och löken. Salta och peppra. Blanda grädde, majjo, vitlök och chilisås i skål. Slå över formen. På med skivad tomat och sedan riven ost. Hit kan man förbereda. Ställ formen kallt om du inte ska stoppa in den i ugnen. Just innan du ska äta, in med formen i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Har formen stått kallt, låt den vara inne ca 35 minuter. Lägg folie på efter en stund så osten inte bränns.

Köttfärslimpa med bacon, ost och chilisås



4 port

500 gram nötfärs
1 dl ströbröd
1 st ägg
2 dl mjölk
1 paket bacon
ost
5 dl grädde
4 dl chilisås
1 vitlöksklyfta

Blanda ägg, ströbröd och mjölk och låt svälla 10-15 min. Lägg köttfärsen i en bunke och häll på hälften av ströbrödssörjan och blanda ordentligt. Krydda och häll på lite mer av ströbrödssörjan om du ser att det inte blandat ut sig till en jämn smet. Lägg sedan ut köttfärsen på ett bakplåtspapper och tryck ut det jämt över hela bakplåtspappret. Lägg baconen på köttfärsen och sedan osten på baconet. Rulla sedan ihop precis som en rulltårta och lägg i en ugnssäker form. Stoppa in i ugnen i 225 grader i ca 40 min. Blanda grädde, vitlök och chilisås. Ta ut köttfärslimpan när den är klar och häll över grädden och chilisåsen, stoppa sedan in i ugnen igen och sänk värmen till 200 grader. När såsen har blivit varm och börjat bubbla är köttfärslimpan klar.


Köttfärslimpa med fransk löksoppa




500 g köttfärs
1 påse fransk löksoppa
1 ägg
1 dl creme fraiche
(soja till pensling)

Blanda köttfärsen med löksoppa, ägg och creme fraiche. Forma till en limpa. Pensla med soja. In i ugnen i ca 40 minuter på 200 grader. Servera med någon form av potatis, sås, gelé och sallad.

Tips; Får du rester över är det jättegott att äta köttfärslimpa på smö

Ananastoppade köttfärsbiffar med potatisklyftor och smarrig sås



4 biffar

400 g köttfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
0,5 gul lök
(1 dl jordnötter)
1 tsk fransk senap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ananasringar
2 dl västerbottensost

Sås;
1,5 dl grädde
0,5 dl ananasspad
1 msk soja (jag tog lite extra)
1 tsk fransk senap

Till servering;
ICAs potatisklyftor
sallad

Ugn; 225 grader

Låt ströbrödet svälla i grädden ca 10 minuter. Lägg i färsen och blanda ordentligt. Rör ner ägg, lök, nötter, senap, salt och peppar. Blanda. Forma till fyra biffar och lägg i ugnsfast form. Lägg en ananasring på varje biff. På med osten. Ställ formen på ena sidan av en bakplåt och lägg potatisklyftorna på andra sidan. In i ugnen i ca 12 minuter. Blanda under tiden ihop ingredienserna till såsen. Häll den sedan över biffarna och in i ugnen igen i ca 12 minuter. Servera med klyftpotatisen och en god sallad. Mums!

Karlssons frestelse



5-6 portioner

14 potatisar
2 gula lökar
600g köttfärs
salt
svartpeppar
4 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
5-6 msk soja
5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och lök. Strimla potatisen i matberedare och hacka löken. Fräs löken i smöret, i med köttfärsen. I med vitlök, buljongtärning, salt och peppar. Blanda senap, soja och grädde. Varva potatis och köttfärsen i ugnsfast form. Slå över gräddblandningen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Servera med en god sallad och sweet chili+creme fraiche.

Pikant kycklinggratäng


1 grillad kyckling
1 matlagningsgrädde
1/2 grädde
Pikant flödeost
2 röda paprikor
fransk senap
sambal oelek
pasta
tomat
mozzarella



Stek paprika och värm upp kycklingen i stekpanna. I med grädde, ost, senap, sambal, salt och peppar. Koka pasta och lägg i gratängform. På med röran. Lägg på skivade tomater och mozzarellaost överst. Gratinera 225 grader.

-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Mmm...smaskens med alla rätter! Fylld paprika låter så gott, längesen jag lagade det! Tackar för påminnelsen!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Många fina tips! Här får vi se vad det blir, halva familjen är sjuk

    SvaraRadera