tisdag 11 februari 2014

Alla hjärtans dag-meny

Ingen har väl missat att det är Alla hjärtans dag på fredag? Här kommer några tips på vad man kan servera. Observera att recepten är från 4-8 personer, så ska ni ha en romantisk middag för två, måste ni räkna om. Vissa av recepten funkar/bör göras dagen innan.

FÖRRÄTTER:

Toast Skagen



8 port

1 kg räkor med skal
1 äggula
1 msk senap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 1/2 dl olja
2 msk vatten
1 knippa dill
1 msk pressad saft av citron
3 krm salt
1 krm kajennpeppar
8 skivor skivad formfranska
2 msk smör eller margarin

Garnering
dillkvist
1 citron
200 g löjrom

1.Skala och hacka räkorna grovt. Ställ dem kallt så länge.
2.Blanda samman äggula, senap, vinäger och salt i en skål. Tillsätt oljan - först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig omrörning (använd gärna mixerstav eller elvisp). Vispa till en tjock majonnäs. Späd med lite vatten till fluffig konsistens.
3.Hacka ca hälften av dillen. Vänd ner räkor och dill i majonnäsen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
4.Ta ut rundlar ur brödskivorna och stek dem gyllenbruna i matfettet i en stekpanna.
5.Lägg bröden på tallrikar och fördela räkröran ovanpå. Garnera med dillkvistar, citronklyftor och en rejäl klick löjrom.


Räkbomb


4 port

8 franskskivor
1 dl grädde
2 msk kaviar
dill
gräslök
svartpeppar
1 msk majonnäs
ostkrokar

Garnering;
räkor
citronskiva
dill
svart rom

Skär ut hjärtan av franskbrödet. Blanda ingredienserna till röran förutom ostkrokarna. Krossa ostkrokarna i en plastpåse med hjälp av en kavel. Bred röran på ett hjärta och lägg ännu ett hjärta ovanpå. Bred röran på sidorna och doppa i ostkrokskrosset. Bred röran på det översta hjärtat. Låt stå några timmar för att safta till sig. Garnera med massor av räkor, svart rom, citron och dill.

Kräftstjärtssallad med balsamdressing



4 port
blandsallad
2 avokado
8 champinjoner
ett knippe färsk sparris
olja
balsamvinäger
vitlök
fransk senap
salt och peppar

Dressing

½ dl olja
1 ½ msk balsamvinäger
1 msk fransk senap
½ tsk socker
1 tsk salt
Vitlök efter tycke och smak

Lägg blandad sallad i botten av en skål eller portionsglas
Skiva avokado och färska champinjoner och lägg i.
Tillsätt kräftstjärtarna.
Dekorera med sparris. Helst färsk, stekt.
Slå över dressingen och låt den suga in .

Parmesangratinerade grönmusslor


4 portioner

1 kg frysta grönmusslor

Kryddsmör;
2 plommontomater
1/2 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
75g smör
2 dl riven parmesanost
salt
peppar

1. Tina musslorna.
2. Slå på ugnen på 225.
3. Gör kryddsmöret och klicka över musslorna.
4. Gratinera 15 minuter.

Serveras med ett gott bröd och guacamole och/eller fetaostcremefraiche med vitlök.

HUVUDRÄTTER:

Fläskfilélåda



1/2 kg pasta (kokas och hälls av)
1 kg fläskfilé
1 stor burk champinjoner, hela
1 stor purjo
6 dl grädde
1 brk creme fracihe
4 vitlöksklyftor
3 köttbuljongtärningar
300 g riven ost

Koka pasta och häll av vattnet. Skär filén i tunna skivor och fräs så de får yta. Lägg åt sidan. Strimla purjon och fräs. Häll över svampen, riven vitlök, buljongtärning, grädde och creme fracihe. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Blanda köttet och pastan med såsen i ugnsfast form. På med osten och in i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Servera med en god sallad.

Pastasås med entrecote



2 port

250 g entrecote
1 påse kryddig bearnaisesås (pulver)
2 dl grädde
1 decimeter purjolök
0,5 köttbuljongtärning
ca 1 dl mjölk

parmesan till servering

Stek köttet så det blir rött/rosa. Lägg åt sidan och låt svalna. Strimla köttet. Strimla purjon och fräs. I med grädde och beapulvret. I med köttbuljongen. Späd med mjölk. Salta och peppra. I med köttet och låt det bli varmt. Servera med färsk pasta och riv parmesan över.

Fläskfilé i dragonsås



4 port

600 g fläskfilé
herbamare (örtsalt)
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
0,75 dl vitt vin
1,5 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
1 dl creme fracihe
2 tsk dragon
peppar
Putsa köttet och skär i mindre bitar. Fräs i smör och pudra över örtsalt och peppar. Lägg åt sidan.
Fräs purjon och vitlöken och i med köttet. På med vinet och låt puttra en stund.
På med resten av ingredienserna och koka ihop.
Servera med valfritt tillbehör och en god sallad.

Fantastisk fredagsscampi


4 port

400-500 g scampi (miljömärkt) eller stora räkor
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
0,5 burk philadelphiaost
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
peppar
sambal
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad apelsinjuice

Fräs grönsakerna och i med allt utom räkorna. När det puttrat ihop, släng i scampin och låt bli varmt. Servera med ris.

EFTERRÄTTER:

Kahlua milkshake



Glasdekoration:

mjölkchoklad
ett fint strössel

Coops "Kolaglass med kolasås"
mjölk
Kahlua
en skvätt rom

Smält chokladen över vattenbad och doppa glaskanten runtom. Doppa direkt i strössel, låt stelna ett par timmar.

Fram med matberedaren. I med glassen, mjölk, Kahlua och lite rom. Mixa så den blir slät. Häll upp i glasen. Servera på dirren!

Tobleronemousse



8 små eller 4 stora

100 g Toblerone
100 g mjölkchoklad
1 äggula
2,5 dl grädde

Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad. I med äggula och rör om. I med en sked vispad grädde och rör om. Skeda ner chokladen i den vispade grädden och vispa med elvisp tills den är blandad. Häll upp i små glas och plasta in. In i kylen 5 timmar. Dekorera med vispad, spritsad grädde och fint strössel.

Polkafluff med krisp



4-6 port

3 dl grädde
100 g polkagrisar

Till garnering:
chokladsås
några polkagrisar

Häll grädde i kastrull. Krossa polkagrisarna och låt dem smälta i grädden. Låt det inte koka. Rör om tills godisarna smält. Ställ kallt i ca 8 timmar. Vispa grädden och klicka upp i glas. Ringla över chokladsås och toppa med några krossade grisar.

Jordgubbscheesecake på kladdkaksbotten


10 bitar
Botten:
100 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Fyllning:
5 st passionsfrukter
200 g philadelphiaost, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar

Garnering:
färska jordgubbar

1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Sätt
ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen.
4. Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften.
5. Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaft och jordgubbsmos.
6. Häll smeten över bottnen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan cirka 20 minuter innan servering och garnera med jordgubbar.


Barnens fredagsbakelse

Och så den snabba som barnen kan vara med på.


4 st

1 banan
smält choklad
strössel
sprutgrädde
4 geléhjärtan

Skär bananen i 4 bitar, bort med stumparna längst ut. Doppa ena änden i smält choklad och på med strösslet direkt. Ställ kallt tills chokladen stelnat. Spraya grädde på toppen och på med ett hjärta. Servera till glada barn!

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar