tisdag 22 april 2014

Gratinerad fläskfilé med champinjonsås

Ett recept direkt från hemkunskapen som blir för jäkla gott! Bli inte rädd för den långa hur-man-gör-listan. Den är skriven så en niondeklassare ska haja hur man gör. Servera denna med valfri potatis.



Gratinerad fläskfilé med champinjonsås

4 port

400 g fläskfilé
1 msk smör
4 krm salt
2 krm peppar
2 msk finhackad lök
2 msk finhackad morot
2 msk finhackad rotselleri
2 tsk krossade enbär
1 dl rött matlagningsvin
1 dl vatten

Champinjonsås:
1 msk smör
1 burk champinjoner (utan spadet)
2 msk vetemjöl
4 dl mellangrädde
4 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost

1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Putsa filén genom att ta bort hinnor och senor.
3. Smält smöret i stekpanna. När smöret är ljusbrunt, lägger du i filén och bryner den runt om.
4. Salta och peppra när filén fått färg.
5. Skala och finhacka lök, morot och rotselleri. Lägg dem därefter i stekpannan och bryn dem tillsammans med filén.
6. Krossa enbären och blanda ner dem tillsammans med vinet och vattnet i pannan.
7. Lägg ett lock på stekpannan och bräsera (koka färdigt under lock) på svag värme i ca 10 minuter. Ta av stekpannan från plattan, häll av stekskyn och spara den. Ta upp filén och lägg den att vila i folie.
8. Gör nu i ordning champinjonsåsen. Häll av spadet. Smält smöret i kastrull. När smöret är ljusbrunt, lägger du champinjonerna i pannan och bryner dem.
9. Strö mjölet över svampen och låt det hela bryna ett kort ögonblick under omrörning.
10. Tillsätt stekskyn, rör om och låt koka upp. Tillsätt därefter grädden, rör om och ge det ett uppkok. Låt det hela koka på svag värme i ca 5 minuter.
11. Ta filén ur folien och skär den i skivor.
12. Lägg upp skivorna på ett smort, ugnsfast fat och häll över såsen.
13. Strö över den rivna osten och gratinera i ugnen i ca 10 minuter. Om du vill göra i ordning rätten i förväg, kan du vänta med detta moment tills precis innan ni ska äta.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar