torsdag 26 juni 2014

Lakritsbrownie med citronmousse och bär

Kikki och Matte hade gjort efterrätten till midsommar. Mumsig skapelse. Tänk på att vispa grädden HÅRT, hälsar Kikki.



Lakritsbrownie med citronmousse och bär

125 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk lakritspulver
1 krm salt
smör till formen
250 g färska bär (t ex hallon, blåbär och röda vinbär)
florsocker och färsk mynta eller citronmeliss till garnering

Citronmousse
4 1/2 gelatinblad
4 äggulor
2 1/4 dl socker
1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
finrivet skal av 1 citron
1 1/2 dl färskpressad citronjuice
4 äggvitor
1 1/2 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen, lägg i chokladen. Rör tills den smält.
Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner i smeten.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
Citronmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor och socker i en bunke med elvisp ca 3 minuter. Rör ner yoghurt, citronskal och citronjuice.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa grädden fast.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull på låg värme. Ta från värmen. Blanda ner lite av äggblandningen i kastrullen. Blanda sedan ner resten. Vänd försiktigt ner grädden och sist äggvitorna.
Häll smeten över lakritsbrownien. Ställ i kylen i minst 5 timmar.
Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Fördela bären över kakan. Pudra över florsocker. Garnera med mynta och citronmeliss.
(Recept från Ica)





-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: