söndag 1 juni 2014

Per Morbergs kåldolmar

Danne var hemma och VABade för ett tag sedan. Vi hade en laddning köttfärs i kylen, så jag bad honom laga nåt gott av det tills dess jag skulle komma hem. Jag kan säga att det var mycket trevligt och väldigt gott att komma hem till den här middagen. Till kåldolmarna serverades kokt potatis och en sås på grädde, köttbuljongtärning, steksky, gelé, soja och redning. Fjantigt gott.



Per Morbergs kåldolmar

1 st vitkålshuvud
200 g nötfärs
200 g fläskfärs
0.5 dl grötris
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 st ägg
3 krm salt
2 krm nymalen peppar
Knivsudd kryddpeppar
2 msk smör
2 msk sirap

Skär ur roten på kålet och lägg den i kokande vatten.
Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
Se till att få 8-10 blad.
Koka riset och låt det svalna.
Blanda färs med ris, ägg och gräddmjölk. Krydda.
Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
Rippla på sirap och stek i ugnen 225 grader ca 25 min. Ös då och då.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: