torsdag 31 juli 2014

Vitlöksfocaccia med timjan

Imorgon smäller det! Mycket att göra idag och det är skönt när goda vänner ställer upp och hjälper till med det ena och det andra. Men först en promenad.

Anette hade gjort en gudomligt gott bröd för ett tag sedan. Här kommer hennes recept på det.



Vitlöksfocaccia med timjan

Deg:

25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk akaciahonung
1 tsk salt
1/2 dl olivolja + extra
2-3 klyftor vitlök, rivna
1 morot, riven
2 dl durumvetemjöl
cirka 6-7 dl vetemjöl special
1 dl vällagrad parmesan

Topping:
1 dl svarta oliver (helst kärnfria)
cirka 15 små cocktailtomater, i halvor
6 kvistar timjan
1 nypa chiliflakes
flingsalt
ca 1 dl olivolja

Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda ned honung, salt, olivolja, vitlök, riven parmesan och riven morot. Tillsätt de båda mjölsorterna och arbeta tills degen blir slät och blank. Ringla över lite extra olivolja och vänd runt degen så går det lättare, men det kan ändå behövas lite mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i två timmar.

Klä en avlång form (cirka 22x33 centimeter) med bakplåtspapper eller smörj en långpanna med olivolja och tryck ut degen med händerna. Gör små gropar med fingrarna. Fördela oliver ovanpå och peta ned dem lite lätt. Ringla över olivoljan. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Strö över repad timjan, chiliflakes och flingsalt.

Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Låt svalna något och skär sedan upp i fyrkanter. Servera gärna ljummen.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: