tisdag 24 februari 2015

Daim- & kolapaj

Det var min tur att hålla arbetslagsfikat i torsdags. Tyvärr fortsatte ju febran att hålla mig i ett stadigt grepp, så jag fick skicka fikat med Heed. Stal en bit för fotografering, och svärmor fick den biten, eftersom hon var sällskapsdam åt mig. Man känner sig lite ensam efter några dagar som sjuk... Den fick finfina betyg av henne i alla fall! Receptet är från tidningen Hembakat.


Daim- & kolapaj

10–12 bitar

3 dl vetemjöl

100 g smör, rumsvarmt

½ dl florsocker

1 äggula

Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt
3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)

Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade

Till servering
3 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.

2. Tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.

3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Tillsätter vispgrädde och låt puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).

6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: