Min granne Carin kom över med nybakade baguetter. Huuur goda som helst. Ooo, vad glad jag blev!
Annas havrebaguetter
Ur Anna Bergenströms bok "Kärlek, timjan och oliver".
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
1,25 dl havregryn
1,25 dl havrekli
ca 10 dl vanligt vetemjöl
1. Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung.
2. Häll på lite av vattnet och rör ut jästen. Häll på resten av vattnet.
3. Tillsätt havrekli eller havregryn och sist vetemjölet.
4. Arbeta ihop allt (enkelt med en trägaffel) till en smidig deg. Strö 1-2 msk vetemjöl över degen och täck bunken med en handduk. Jäs degen i 1-2 timmar.
5. Värm sedan ugnen till 260 grader. Lägg ett bakpapper på en plåt. Häll ut den jästa degen på ett väl mjölat bakbordet. Knåda inte! Det ät viktigt att inte förstöra alla små och stora jäsbubblor i degen. Skär därför bara ( med bra degskrapa eller vass kniv) degen i 4 delar. forma eller fös ihop degbitarna till långa, smala baguetter - lika långa som bakplåten.
6. Mjöla de utvakade bröden lite lätt - lyft över ett bröd i taget på plåten och vrid det i "spiral".
7. Grädda direkt i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 12-15 minuter
-Mama Skogly ♥
Färskt bröd är så gott!
SvaraRadera