lördag 13 juni 2015

Tips på mat till midsommar

Här kommer några tips på vad ni kan ställa på bordet till midsommar!

Rabarberdrink



1 liter rabarber
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 cl grenadin
röd karamellfärg
1 liter vodka

Koka 1 liter rabarber och 1,5 dl socker! Låt svalna, mixa. Blanda i 1 tsk vaniljsocker, 3cl grenadin och röd karamellfärg! Rött ska det bil!! Spill på 1 liter sprit. Häll upp på flaska! Klart! När gästerna kommer eller suget av en drink faller på blanda så stark man vill ha, fyll upp glaset med fruktsoda/sprite/sockerdricka. Sugrör och is! Skål!

Rom- och västerbottenssill


2 förp. inläggningssill a´420g

Romsås:
2 dl creme fracihe
1 dl majonnäs (Hellmans)
80 g löjrom
1 burk caviarmix a´80 g
2 msk hackad dill
2 dl riven västerbottensost

Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar.
Blanda ihop till romsåsen och vänd ner sillen. Häll upp i fin burk och dekorera med löjrom och en dillkvist.

Gurkskivor med laxröra



gurka
färsk dill till garnering

Laxröra:
200 g philadelphiaost
100 g kallrölt lax, finhackad
1 citron, rivet skal
2 tsk färskpressad citronsaft
1 msk dill, finhackad
salt och peppar

Skär gurkan i skivor. Blanda röran och lägg i spritspåse. Spritsa på gurkan, garnera med dill och servera.

Mexikanskt ost- & jalapeñobröd



1 bröd

50 g jäst

4 tsk socker

2 tsk flingsalt

1 dl olivolja

3 dl fingervarmt vatten

7-8 dl vetemjöl special

50 g smör

2 dl riven cheddarost

2 msk inlagda jalapeños, hackade

1/2 dl koriander, hackad


Blanda jäst, socker, salt, olja och finger­varmt vatten (37 grader) i en degbunke och rör tills jästen löst sig i vätskan.

Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Jäs degen i bunken under en kökshandduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Knåda och rulla degen till en korv och skär i cirka 4x4 centimeter stora bitar.
Lägg bitarna i en bunke och blanda runt dem med ost, smör, jalapeños och kori­ander.

Smörj en kakform (23 cm i diameter) och stjälp upp degen i formen.

Baka i 30 minuter eller tills brödet fått en gyllene färg. Låt gärna stå och svalna något före servering.

Grillad sparris med kallrökt lax och parmesandipp



4 port

12 gröna sparrisar
olja att pensla med
flingsalt
hyvlad parmesanost
rostade pinjenötter
4 skivor kallrökt lax

Sås:

2 dl creme fracihe
1 tsk färskpressad apelsin
1 dl finriven parmesanost
salt och nymald svartpeppar

Rör ihop dippsåsen.
Skär av den nedersta delen av sparrisen. Pensla sparrisen försiktigt med olja och stek den runtom i grillpanna några minuter på hög värme. Dra bort från värmen och låt sparrisen eftersteka någon minut i pannan.
Servera med lax, hyvlad parmesan, pinjenötter och en klick sås.

Midsommarröra



Portioner: 4

4 ägg
1 stor rödlök
250 g körsbärstomater
1 burk hela filéer matjessill (à 570 g)
1 1/2 dl majonnäs (se recept nedan)
3 msk chilisås
svartpeppar
1 kruka gräslök
4 msk riven pepparrot

Garnering

riven färsk pepparrot
gräslök

Till servering

knäckebröd
smör
lagrad ost (gärna prästost)

Koka äggen i 8 minuter. Skölj dem i kallt vatten, låt svalna, skala och skiva.
Skala och skiva löken i tunna ringar. Dela tomaterna i halvor.
Låt sillen rinna av och skär den i ca 3 cm breda bitar.
Blanda majonnäsen med chilisås, smaksätt med lite nymald svartpeppar samt pepparrot.
Skär gräslöken i ca 2 cm långa strån.
Blanda alla ingredienser men spara lite gräslök till garnering.
Garnering: Garnera röran med riven pepparrot och gräslök.
Till servering: Servera med knäckebröd, smör och ost.

Receptet är provlagat för 4 port men passar även för 8 port på buffébordet.

Jordgubbs- & nektarinsalsa



8 port

500 g jordgubbar
3 nektariner
0,5 lime, skal och saft
1 msk akaciahonung
1 msk rapsolja
2 tsk basilika, färsk, hackad
salt och svartpeppar

Skölj och snoppa gubbarna. Skär dem i bitar. Kärna ur nektarinerna och skär i bitar.
Lägg i en skål och i med rivet skal och saften från limen.
I med honung, basilika, rapsolja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Ställ kallt till servering.

Minipajer med roquefort



Pajdeg:

2,5 dl vetemjöl
75 g smör
0,75 dl kesella

Fyllning:

3 st ägg
3 dl mjölk
1,5 dl riven ost
100 g grönmögelost
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 Hacka smöret och blanda med mjölet till en gryning massa. Tillsätt kesella och blanda snabbt till en deg.

2 Tryck ut degen i 16–18 små aluminium formar. Ställ formarna i kylen och låt dem vila i ca 30 minuter.

3 Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt salt och peppar. Rör ner den rivna osten.

4 Smula mögelosten och fördela den i aluminiumformarna. Häll över äggstanningen.

5 Grädda på 225 grader i cirka 15 minuter.

Gubbröra


10 pers

1 kilo kokt potatis
1 burk ansjoviskryddade sillfiléer, ca 330 g
1 gul lök
1 knippa dill
1 tub lättmajjo, 300g
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
6 hårdkokta ägg

Tillbehör;
knäckebröd eller tunnbröd
rom
räkor
salladsblad

Skär den kokta, kalla potatisen i tärningar. Finhacka ansjovisfiléerna, spara spadet. Hacka den gula löken och dillen. Blanda alltsammans i en bunke. Tillsätt majonnäsen.
Vispa grädden, vänd ner den. Krydda med salt och peppar. I med ca 2 msk av sillspadet. Hacka till sist de kokta äggen och vänd ner dem. Låt salladen stå minst ett par timmar innan servering.

Cheesecake med vit chokladglass och jordgubbssirap



10 personer

Botten:
200 g digestivekex med choklad
50 g smör

Fyllning:
200 g vit choklad
2 ägg
400 g cream cheese
3 dl grädde

Jordgubbssirap:
300 g jordgubbar
2 dl socker

Garnering:
1 liter jordgubbar

Klä en avlång form som rymmer en liter, med plastfilm. Krossa kexen och smält smöret. Blanda och fördela i botten på formen.
Smält chokladen i vattenbad. Ta från värmen och rör ner äggulor. Häll i matberedare och tillsätt färskost. Mixa till slät kräm.
Vispa äggvitor och grädde styva var för sig.
Vänd ner grädden, sedan äggvitan i färskostkrämen. Häll i formen och ställ i frysen minst fem timmar.
Skölj och rensa jordgubbarna till sirapen. Lägg i kastrull med sockret och låt smälta på svag värme. Sjud utan lock i 15 minuter tills det kokat ihop till en sirapsliknande konsistens.
Tag glassen ur formen och ta bort plastfilmen. Skär i skivor och lägg upp på fat. Skölj och rensa jordgubbarna till garnering. Placera.

Strawberry cheesecake icecream



100 g färska jordgubbar
3 dl vispgrädde
200 g naturell färskost
3 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
120 g singoalla cheesecake
ca 1 dl jordgubbssylt, gärna squeezy på flaska, enklare att spritsa ut

Garnering:
jordgubbar
riven choklad
citronmeliss

Mixa jordgubbarna till puré. Vispa grädden. Vispa ihop färskost, äggulor, socker, vaniljsocker och salt i en separat bunke. Vänd i grädden och jordgubbspurén.
Krossa kakorna grovt. Varva glassmeten med kaksmulorna och sylten i en form. Täck formen med plastfolie och frys glassen minst 5 timmar. Garnera med jordgubbar, riven choklad och citronmeliss.

-Mama Skogly ♥

4 kommentarer: