måndag 29 juni 2015

Tips på sommarlovsmat

När hela familjen är ledig och det är sommarlov, vill man kanske inte stå i köket längre än nödvändigt. Så här kommer några tips på vad man kan servera.

Kycklingnuggets med nudlar


ca 4 barnportioner

1 förp Max kycklingnuggets
3 nudelpaket
grönsaker, tex gurka, morot och tomat

Stek nuggets enligt anvisningarna.
Koka nudlarna. Häll sedan av buljongen. Servera.

Spaghetti carbonara


4 paket bacon
5 dl grädde
2 äggulor (plus en äggula per person till servering)
en rejäl laddning riven ost
svartpeppar
salt

Till servering:
pasta
äggulor
parmesan
svartpeppar

Klipp baconet och fräs. Häll bort fettet.
Blanda grädde med baconet, riven ost, 2 äggulor, i med salt och peppar.
Koka pastan och blanda ihop.
Lägg upp på fat.
På med riven parmesan och vrid några varv med pepparkvarnen.
Toppa med en äggula som man sedan vänder ner innan man börjar äta.

Parisare

Får man inte tag i pariserkorv kan man ta några skivor falukorv istället.


1 st

1 hamburgerbröd
1 skiva parisare
ost
crispsallad
Max hamburgerdressing
rostad lök

Stek parisaren i smör på bägge sidor tills den är varm. Värm brödet i ugnen.
Montera och käka till ett stort glas iskall mjölk.

Snabb tortillapizza med skinka, banan och curry


1 st

1 mjuk tortillabröd
en klick chilisås
två skivor kokt skinka
0.5 banan
pizzakrydda
curry
ost

Slå på ugnen på 225 grader.
Lägg brödet på ugnsplåt med bakplåtspapper.
Bred chilisås på brödet.
Lägg på två skivor skinka.
Skiva över banan.
Pudra över pizzakrydda och curry.
Toppa med några skivor ost.
In i ugnen på 225 grader i ca 7 minuter.

Laxgratäng med vitlöksost


4-6 port

6 laxfiléer
flingsalt
citronpeppar
4 dl grädde
150 g vitlöksost
1 fiskbuljongtärning
2 äggulor
dill
12 cocktailtomater
riven västerbottensost

Till servering:
ris
sallad

Salta och peppra laxen, lägg i ugnsfast form.
Vispa ihop grädden med vitlöksosten och äggulorna.
Smula ner buljongen och i med dill.
Slå över laxen. Lägg ner några tomater.
Strö över västerbottensosten.
Gratinera i ugnen i 20 minuter i 225 grader.
Servera med ris och sallad.

Fyllda, varma tortillamackor


mjuka tortillabröd
ost
rökt skinka
pizzakrydda

Skiva ost och lägg på ett tortillabröd. På med skinka, pizzakrydda och lite mer ost överst.
Lägg ett tortillabröd som lock.
Värm i torr stekpanna på medelvärme. Vänd då och då för att kolla att den inte bränns.
När osten har smält är mackan klar.
Skär upp i trekanter.

Pitabröd med lövbit och dressing


4 st

4 pitabröd
4 lövbitar
Max hamburgerdressing
ost
sallad
lök
gurka
tomat

Stek lövbitarna. Kör pitabröden i brödrosten. Fyll bröden med lövbit, ost, dressing och grönsaker. Servera på dirren!

Bananpannkakor


4 port

2 msk smör
1 ägg
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
2,5 dl mjölk
1 mogen banan

Smält smöret och vispa snabbt ner ägget (se till att ägget inte stelnar).
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och socker i en bunke. Varva mjölblandningen och mjölken ner i äggblandningen. Mosa bananen och vänd ner i smeten.
Stek små plättar, gärna i plättlagg, ca 1 msk smet per pannkaka.
Servera med t ex lönnsirap.

Grillad kyckling med couscous och sweetchilisås


2 grillade kycklingklubbor
2 portioner couscous
0,5 grönsaksbuljongtärning
en klick smör
sweet chili
creme fracihe
melon

Koka couscousen enligt anvisningar, men med buljongtärning istället för salt. Låt svälla och klicka ner lite smör.
Ansa kycklingen och klipp i mindre bitar. Låt bli varmt i couscousen.
Blanda sweet chili med creme fracihe.
Skär melonen i bitar. Servera anrättningen med såsen och melon.

Krämiga nudlar med skinka


2-3 port

2 paket nudlar med smak av biff
2 dl grädde
0,5 Creme bonjour kantarellost
0,5 svampbuljongtärning
peppar
paprikapulver
6 skivor kokt skinka
2 dl riven ost

Koka nudlarna enligt anvisning.
Häll bort spadet och låt ligga i durkslaget.
Häll grädde i kastrullen och klicka ner kantarellosten.
I med buljongtärning, peppar och paprikapulver.
Skär skinkan i bitar och ner med det.
Dra från plattan och i med riven ost. Rör om.
Häll i nudlarna och rör runt. Servera på dirren.

Snabb hemmagjord kebabpizza


4 st

ca 350 g kebab
kebabkrydda, Santa Maria
4 tortillabröd, stora
chilisås
pizzakrydda
riven ost

Till servering:
strimlad isbergssallad
gurka
rödlök
tomat
peperoni
röd kebabsås
vit kebabsås

Fräs köttet i smör och på med kebabkrydda. Lägg åt sidan.
Bred chilisås på brödet och krydda med pizzakrydda.
På med kebabkött och riven ost.
In i ugnen på 225 grader i 6-7 minuter, tills pizzan ser klar ut.
Lägg sedan på valfria tillbehör.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Herre jösses vilka läckerheter, jag har sommarlov året runt, så det finns gott o tid att testa detta. Tack och ha ett trevligt sommarlov själv.

    SvaraRadera