fredag 7 augusti 2015

Äppelrutor med krispig havretopping

Svärmor bakade en fantastiskt god äppelkaka. Tänk er den här med lite vaniljvisp... Dreglar. Och längst ner i inlägget ett tips. Frozen strawberry & lime cider för 25 riksdaler på bolaget. Finns även i smaken fläder och lime, men den har jag inte hunnit prova. Skaka den innan du fryser in den.


Äppelrutor med krispig havretopping

ca 12 bitar

125 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl mjöl
2 dl mjölk
2 äpplen

Havretopping:
100 g smör
0,5 dl ljus sirap
1,5 dl havregryn
1,5 dl mjöl
1 tsk nystött kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en 20X25 långpanna med bakplåtspapper.
Rör smör och socker vitt och poröst.
I med äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
Blanda de torra ingredienserna till smeten och sikta ner.
Tillsätt mjölken och rör varsamt smeten slät.
Bre ut smeten jämnt i formen.
Skala och kärna ur äpplena. Klyfta och tryck ner i formen.

Havretoppingen:
Smält smöret till havretoppingen.
Ta kastrullen från värmen och vänd ner övriga ingredienser.
Rör till en smet.
Klicka smeten över kakan och äppelskivorna.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Låt kakan kallna.






-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: