måndag 9 november 2015

Fisk- och skaldjursgryta

Kajsa bjöd på den här gooooda soppan med härliga thaismaker. Och så hade hon dukat så vackert.


Fisk- och skaldjursgryta

1 kilo blåmusslor
6-8 pilgrimsmusslor
1 hummer (450 g)
500 g räkor med skal
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 bit ingefära (ca 25 g)
1 burk krossade tomater (400 g)
2 tsk råsocker
1 tsk + 1/2 tsk + 1/2 tsk salt
1 krm + 1 krm nymald svartpeppar
2 röda paprikor
200 g skogschampinjoner
250 g broccoli (250 g)
2 msk + 1 msk smör
300 g laxfilé utan skinn och ben
300 g färsk torsk
1 dl vatten
2 dl + 2 dl torrt vitt vin
1 msk + 1 msk olivolja
1 burk kokosmjölk (400 ml)

Tillagning: 50 min

1. Skrubba musslorna noga. Släng bort de som är trasiga och de som inte stänger sig när de knackas i köksbänken. Skala hummern och ta ut kött ur klor och stjärt. Skala räkorna. Ställ skaldjuren i kylen till servering.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka timjanen. Skala och riv ingefäran. Kärna ur och strimla chilin.

3. Fräs lök, vitlök och timjan i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt musslorna och häll över 2 dl vin och vattnet. Koka under lock tills musslorna öppnats. Ta upp musslorna med hålslev, släng de som fortfarande är slutna. Ta hälften av musslorna ur sina skal, låt resten vara kvar i skalen. Ställ musslorna i kylen.

4. Sila buljongen och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Tillsätt tomatkross, ingefära, chili och kokosmjölk. Låt sjuda under lock ca 30 min. Krydda med råsocker, 1 tsk salt och 1 krm peppar.

5. Kärna ur och skär paprikan i trekanter. Ansa och skär svampen i fjärdedelar. Bryt broccolin i små buketter och skiva stjälken.

6. Fräs paprika och broccoli i 1 msk olja ca 5 min. Ta upp på ett fat. Stek svampen i 2 msk smör ca 3 min. Blanda med grönsakerna. Krydda med 1/2 tsk salt.

7. Sätt ugnen på 125 grader. Skär fisken i tärningar. Lägg i en ugnssäker form. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll över 2 dl vin. Koka fisken mitt i ugnen ca 15 min. Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk smör 1 minut på varje sida.

8. Häll spadet från fisken i soppan. Vänd ner grönsaker, fisk, musslor och räkor i soppan. Häll upp och servera genom att lägga på pilgrimsmusslor och hummer. Servera gärna ett gott bröd till.




Till efterrätt fick vi ljuvliga citronbiskvier.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Vilken fest du var bjuden på! Soppan ser underbart god ut, och goa biskvier till efterrätt....Mums!

    SvaraRadera