söndag 20 mars 2016

Tips på påskmat

Här kommer lite tips på vad ni kan mumsa på till påsk.

Fyllda kinderägg med citronkräm och lemoncurd


8-10 st Kinderägg
ca 200 gram philadelphiaost
ca 2 dl vispad grädde
ca 3/4 dl socker
ca 1 msk färskpressad citronsaft
lemoncurd till kluttarna ovanpå äggen

Vispa grädden tillsammans med sockret.
Lägg i philadelphiaosten och citronsaften och vispa till en krämig smet.
Skär försiktigt bort toppen på äggen, så pass att äggen kan tas ur.
Fyll äggen med citronkrämen.
Toppa med lemoncurd som föreställer äggulan.

Janssons frestelse med lax


1 kg potatis
0,5 purjo
250 g kallrökt lax
3 dl grädde
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör
2 msk ströbröd (jag tog panko)
gräslök till garnering

Skala och skär potatisen i tunna stavar. Strimla purjon. Strimla laxen. Varva potatis, lök och lax i en smord form, avsluta med potatis. Salta och peppra grädden och häll den över gratängen. Strö över ströbröd. Klicka på smöret. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 50 min.

Räkpaj med västerbottensost


Botten:
3 dl mjöl
150 g smör
1 ägg

Mixa och lägg kallt. Tryck ut i pajform och nagga.
Förgrädda i 200 grader i 10 minuter.

Fyllning:
4 ägg
2,5 dl grädde
150 g räkost
150 g västerbottensost
1-2 msk hackad dill
salt och peppar

Höj temperaturen till 225 grader.
Vispa ihop allt till fyllningen och slå i den förgräddade skalet.
Grädda i 20 minuter.
Låt svalna.

Garnering:
handskalade räkor
dill
citron
rödlök

Garnera pajen och servera.

Laxpaj med romsås


Pajdeg:
3 dl mjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
175 g kallrökt lax
0,5 dl dill
150 g riven västerbottensost
3 ägg
2 dl grädde
salt och peppar

Romsås:
1 creme fraiche
1 burk röd stebitsrom
skalet från 0,5 citron
lite citronsaft
svartpeppar

Gör pajdegen och tryck ut i pajform.In i ugnen och förgrädda i 10 minuter på 225 grader.
Skär laxen i små bitar. Blanda laxen med dill, riven ost, ägg och grädde. Salta och peppra.
Slå fyllningen i pajformen och grädda ytterligare 25 minuter.
Gör såsen genom att blanda creme fracihen med rom, citronskal, citronsaft och peppar.
Servera pajen ljummen med en god sallad och såsen.

Fyllda ägg med parmesanröra


4 pers

4 ägg
0,5 dl grädde
smör
1 dl finriven parmesan
salt och peppar

Garnering:
rom och persilja

Knäck äggen så endast toppen går bort. Vispa ihop äggen med grädde, ost, salt och peppar. Stek i smör. Fyll äggen med röran och på med rom och persilja.

Matjestårta



Botten:
75 g smör
225 g kavring utan kanter

Fyllning:
2 gelatinblad
2 burkar matjessill á 200 g
1 röd lök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl créme fraiche
150 g krämig färskost

Garnering:
1 burk ansjovis á 100 g
½ rödlök, finhackad
2 msk klippt gräslök
citronskivor

Gör så här.
1. Smält smöret. Mixa brödet till smulor och häll i smöret.
Spänn fast ett bakpapper över bottnen i en form med
löstagbar kant, ca. 24 cm i diam. Tryck ut brödmassan i formen.
Låt stå kallt ca 3 min.
2. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten 5-10 min.
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda bitar.
Skala och finhacka löken. Blanda sill och lök med
gräslök och dill.
3. Blanda créme fraiche och färskost. Låt gelatinet smälta på låg värme
tillsammans med en liten klick av blandningen.
Vänd ner sillröran i resten av créme fraiche-blandningen. Rör ner det smälta gelatinet och blanda noga.
4. Bred ut fyllningen på brödbottnen och släta till ytan.
Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Garnera tårtan inför serveringen.

Äggsallad


8 ägg
2 dl creme fraiche
salt och peppar
persilja
gräslök

Koka äggen och låt svalna. Skala och hacka. I med creme fraiche, salt och peppar. Klipp ner persilja och gräslök. Servera till sill.

Ägglikörpannacotta


4-6 portioner

3,75 dl vispgrädde
2 gelatinblad
0,75 dl ägglikör
1 tsk socker

Godisägg och hyvlad choklad till garnering

Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter. Koka upp grädden, och ta den sedan av värmen. Rör i socker, ägglikör och gelatinblad. Låt svalna ca 10 min innan du häller upp i formar och ställer in i kylen. Låt stå kallt i minst 5 timmar, men allra helst över en natt, då blir konsistensen perfekt. Precis före servering, gör små fågelbon på varje pannacotta med hyvlad choklad och spräckliga små godisägg. Är man för ivrig och gör garneringen långt i förväg så tappar äggen färg, färg som hamnar på pannacottan istället.

Fågelbon av choklad och cornflakes


4 stycken
200 g mörk eller ljus choklad
3 dl cornflakes
0.5 dl chokladägg eller M&M's

Bryt chokladen i mindre bitar och smält i en skål över vattenbad.
Rör ner flingorna och fördela blandningen i muffinsformar (eller inoljade små skålar). Forma till små skålformade fågelbon med hjälp av en sked.

Låt stelna i kylen i ca 30 min. Dekorera med chokladägg.

Mintkyssägg (från Tasteline)


30 st

4 dl florsocker
1 st äggvita
2 krm ättiksprit, 12 %
3 droppar pepparmintsolja
30 gula chokladlinser

Sikta florsockret genom en sil. Vispa äggvitan med elvisp tills den är vit och fast. Rör ner florsocker med en slickepott till en blank massa. Droppa i ättiksprit och pepparmyntsolja. Fortsätt att vispa tills det har blivit en slät massa.
Använd en färdig spritspåse eller gör en smal strut av bakplåtspapper. Fyll till en tredjedel med kristyr. Spritsa ut små rundlar av kristyr och lägg en gul karamell i mitten.

Kassler- & primörpaj


4 port

Deg:
3 dl mjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
150 g kassler eller rökt skinka
3-4 späda morötter
150 g sockerärter
1 knippe grön sparris

Äggstanning:
3 dl grädde
3 ägg
1,5 dl riven, lagrad ost
2 msk finklippt gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1. Arbeta ihop degen och låt vila kallt i plastfolie ca 20 minuter. Tryck ut i form, ca 24 cm i diameter. Nagga och förgrädda i ugn ca 10 minuter på 200 grader.
2. Strimla kasslern. Skala och skiva morötterna. Ansa sockerärterna. Bryt av nedre delen av sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Lägg i sockerärterna när det återstår 1 minut av koktiden. Spola av med iskallt vatten och låt torka. Skär primörerna i mindre bitar (inte spsrrisen).
3. Fördela fyllningen (ej sparrisen) i pajskalet. Blanda ingredienserna till fyllningen och slå över. Se till att det rinner ner ordentligt. Fördela sparrisen i en ring ovanpå. In i ugnen på 200 grader ca 35-40 minuter. Låt svalna.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Å, mums! Vad många godsaker. Väldigt inspirerad. Tack!

    SvaraRadera