måndag 18 april 2016

Japanska dumplings

I lördags var vi och firade Anette som fyllt år. Hon bjöd på japanskt. Dessa dumplings var till förrätt. Drömgoda.


Japanska dumplings

Fyllning för cirka 6 personer:
1/4 vitkål
2 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 salladslök
2 pak soi
2 morot
3 cm ingefära
10 cm purjolök
1-2 dl Räkor (stekta för sig med lite vitlök)
3-5 msk japansk soja
2-3 msk ostronsås (kan uteslutas)

Dippsås:
1 dl japansk soja
0,5 dl risvinsvinäger
0,5 dl socker
2 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 vårlök

Blanda till dippsåsen så den får stå och dra sig lite. Riv ingefäran på ett rivjärn och hacka vitlöksklyftan och strimla vårlöken och blanda samman allt.

Så här gör du:

Strimla alla grönsaker. Använd potatisskalare till moroten för att få långa tagliatelle-morötter.

Stek grönsakerna i en het panna med lite olja till det blir mjukt. Häll på japansk soja och ostronsåsen.

Ta ur grönsakerna och stek räkorna med lite hackad vitlök. Blanda sedan samman allt.

Pensla kanten på halva degbiten med vatten, lägg drygt en tesked fyllning i mitten.

Vik ihop till ett halvmåneformat paket. Nyp ihop kanterna till ett fint paket, som en solfjäder. Tryck till så det bildas en mjuk båge och platt botten. Upprepa med resterande degblad. Hit kan du förbereda några timmar innan om du packar in dem i plastfolie och ställer i kylen.

Vid servering: Hetta upp en stekpanna, häll i olja. Lägg i gyoza med botten nedåt, stek tills bottenytan är gyllene, bara på en sida. Häll på ett par matskedar vatten, täck med lock och låt koka en minut. Lyft av locket, låt vattnet ånga av. Klart!
(recept från irakiskmat.se)








-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Dumplings var väldigt populära i Singapore. Jag har inte ätit dem på länge.

    SvaraRadera