fredag 13 maj 2016

Tips på mat till studenten

Idag bjuder jag på förslag på vad man kan bjuda på till studentmottagningen. Det finns både bufféförslag och rätter man kan servera för sig. Hoppas du hittar nåt att testa!

Sommarbål


1 citron
1/2 liter jordgubbar
1 ask physalis
1 dl koncentrerad flädersaft
1 liter äppelcider
is
mynta och citronmeliss

Lägg frukt och bär i skivor i tillbringaren. Häll på cider. Tillsätt citronskivor och is. För den som inte vill köra; spetsa med rom eller vodka.

Godaste smörgåstårtan


1 rund smörgåstårtebotten

Lager 1:
ca 100 g bredbar leverpastej
1 dl bostongurka
200 g legymsallad

Lager 2:
skinkost

Utanpålager:
2 dl grädde
0,5 dl kaviar
lite majonnäs
lite fryst dill efter smak

Garnering:
räkor
gurka
ägg
jordgubbar
vindruvor
apelsin
ostkrokar
persilja

Bred på de olika lagren. Vispa grädden och blanda med kaviar. Bred runtom.
Garnera tårtan och tryck fast krossade ostkrokar runtom.

Frasiga rullen


4-6 port

175g smör
ca 3 3/4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 dl mjölk
2 tsk torrjäst

Fyllning:
2 brk svamp
2 hg rökt skinka, strimlad
1 medelstor hackad gul lök
1 tsk vetemjöl
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad persilja
1 krm timjan
1/4-½ tsk salt
peppar
1 ½ dl grädde
1 äggula

Till pensling:
äggvita
sesamfrön

Blanda fett och mjöl till degen.Rör ut jästen i lite av grädden,tillsätt det och resten av grädden.Arbeta till en smidig deg,låt vila i kylskåpet en stund.

Stek svamp,skinka och lök. Pudra över mjölet, rör om. Tillsätt vitlök,persilja och kryddor samt 1 dl av grädden. Låt detta småputtra till nästan all grädden kokat in.
Vispa ihop resten av grädden med äggulan och rör ned. Låt detta koka upp under omrörning och smaka av.Det ska bli en fast röra.
Låt fyllningen bli kall.

Ta fram degen och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en kaka på ca 15x35 cm. Fördela fyllningen på på ena halvan av degen,spara en smal remsa längs ytterkanten. Vik upp den mot fyllningen. Pensla med den uppvispade äggvitan och vik den andra deghalvan över fyllningen. Tryck till skarven väl. Lägg båda rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med äggvita. Strö över sesamfrön och grädda i 225 grader ca 20 minuter. Servera med sallad en god vitlökssås.

Exotisk planka


rostbiff
salami
parmaskinka
goda ostar
vindruvor
vattenmelon
physalis
jordgubbar
carambola
sallat
ananas
kiwi
paprika
rädisor

Tillbehör:
baguetter
nachos
salsa
cocktailkapris
potatissallad
oliver
kex
en god sås

Klä brickan/plankan med folie. Fördela sallaten på kanterna.
Sen är det bara att placera ut det man har på plankan.
Jag skar toppen av ananasen och satte det som blev över i mitten, som dekoration.
Physalisen la jag ut som dekoration när allt annat var på plats.

Mango chutneyfilé med couscous



1 fläskytterfilé
mango chutney
salt och peppar

couscous
cocktailtomater
hackad basilika
oliver
fetaost i olja med örter

Sås:
creme fracihe
mango chutney
italiensk salladskrydda

Salta och peppra fläskytterfilén. Bred mango chutney på filén.
In i ugnen 225 grader 30-40 min.
Skär i skivor och lägg i en form.

Koka couscous, gärna med en bit grönsaksbuljongtärning. Låt svalna något.
Blanda med halverade cocktailtomater, hackade basilika, oliver och fetaost med olja och örter.
Fördela couscousblandningen runt filén.
Servera med såsen.

Gyllene gazpacho med melon & lime


antal ca 15 glas

tid ca 25 minuter + 1 timme i kylskåpet

200 g gula tomater, skållade och urkärnade
2 msk finhackad rödlök
1 vitlöksklyfta, pressad
½ gul paprika, urkärnad
¼ honungsmelon, skuren i tärningar
½ röd chili, urkärnad och finhackad
½ dl tärnad gurka
1–2 lime, färskpressad saft
1 msk finhackad koriander
ca 4 dl kall hönsbuljong
salt och peppar

Kör tomater, rödlök, vitlök, paprika, melon och chili i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt gurka, lime, koriander och buljong. Smaka av med salt och peppar.
Ställ gazpachon kallt tills den ska serveras, i minst 1 timme. Fördela i kylda snapsglas. Servera direkt.

Jordgubbs- & nektarinsalsa


8 port

500 g jordgubbar
3 nektariner
0,5 lime, skal och saft
1 msk akaciahonung
1 msk rapsolja
2 tsk basilika, färsk, hackad
salt och svartpeppar

Skölj och snoppa gubbarna. Skär dem i bitar. Kärna ur nektarinerna och skär i bitar.
Lägg i en skål och i med rivet skal och saften från limen.
I med honung, basilika, rapsolja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Ställ kallt till servering.

Grillade kycklingspett med sticky BBQ glaze



2 dl ljust muscovado socker
2 dl japansk soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 st tumstora knölar färsk ingefära
4 st vitlöksklyftor

2 kg kycklingfiléer

Börja med glazen.
Blanda muscovado socker, soja, honung och ketchup i en bunke.
Skala och riv ingefära och vitlök och blanda i glazen.
Skär kycklingfiléerna i 3-4 bitar på längden och trä upp på spett.
Pensla på glazen och grilla på grillen. Pensla på mer glaze under tiden och grilla tills kycklingen är genomgrillad.

Krämig potatissallad till buffé


ca 10 port

2 kg potatis
10 ägg
400 g smörgåsgurka
2 stora gula lökar
1 stor burk majonnäs
2 dl solrosolja
0,5 dl vitvinsvinäger
salt och peppar

Koka potatisen och skär i bitar. Koka äggen och hacka. Hacka smörgåsgurkan och löken. Blanda majjon med solrosolja och vitvinsvinäger. Vänd ner potatisen, äggen, smörgåsgurkan och löken. Smaka av med salt och peppar.

Dubbelmarinerad fläskytterfilé (utskuren kotlettrad)



1 fläskytterfilé

Marinad 1:
1 msk teriyakisås
2 msk kinesisk soja
1 msk olja
2 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta

Marinad 2:
3 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
3/4 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk socker
2 krm svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
skal av 1 citron och en skvätt av saften

Putsa köttet och blanda allt till marinad 1 i en plastpåse tillsammans med köttet. Låt ligga i kylskåp ca 1 dygn.
Tag upp köttet ur marinaden och torka av. Grilla köttet i en hel bit tills den är 69 grader i mitten. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs upp i skivor.
Blanda ingredienserna till marinad 2. Skeda över strax före servering.

Basilikakräm


1 creme fracihe
1 kruka basilika
1-2 vitlöksklyftor
salt
peppar
0,5 parmesanost
3 msk rapsolja
1 dl solrosfrön

Riv osten och vitlöken. Mixa ost, vitlök, basilika och solrosfrön. Häll över lite olja och mixa igen. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner i creme fracihen. Smaka av med salt och peppar.

Zucchini- och fetaostbröd


4 dl vetemjöl
3 ägg
1 dl mjölk
1 st zucchini ca 300 g
2 tsk bakpulver
100 g feta
1 dl riven västerbottensost
1 dl olivolja
pizzakrydda
rosmarin
salt
svartpeppar, nymalen

Riv zucchinin grovt.
Dela fetaosten i små kuber.
Vispa ägget, häll i mjölken.
Blanda i salt, peppar, olja rosmarin och pizzakrydda.
Tillsätt mjölet och bakpulver, blanda väl.
Blanda zucchini, västerbottensost och feta i smeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form och grädda på 180 grader i ca 1 timme.

Timjandoftande tomatpaj


Pajdeg

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 msk iskallt vatten

Sås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
6 tomater eller krossade tomater (6 tomater motsvarar 1 burk krossade tomater à 400 g)
1 dl grovhackad basilika (1 dl motsvarar ca 1 kruka)
2 msk tomatpuré
salt och peppar
en nypa socker

Fyllning

1 kg färska tomater gärna med blandade färger och former
4/5 tsk salt
2 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
några kvistar färsk timjan till dekoration

Pajdeg: Börja med degen. Hacka snabbt mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman till en deg. Lägg degen att vila i minst 1 timme i kylskåp (den kan gärna ligga över natten).

Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Låt fräsa mjuk i olja i en stekpanna utan att ta färg.
Ta bort skalet från tomaterna (går lättast om man först doppar dem i kokande vatten tills skalet spricker). Dela tomaterna i 4 delar och lägg dem i pannan med löken.Tillsätt basilika, tomatpuré, lite salt och nymalen svartpeppar. Rör om. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i ca 30 minuter. Smaka av. Låt svalna. Ställ kallt.
Sätt ugnen på 200°C.
Ta ut degen från kylskåpet och tryck hastigt ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter (för 6 port).
Nagga degen med en gaffel och förgrädda ca 15 minuter - det gör inget om kanterna faller ner under gräddningen. Så här långt kan pajen förberedas.
Bre ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten.
Fyllning: Halvera tomaterna till fyllningen och lägg dem i pajformen. Strö över timjan, salt, olja och ta gärna ett par tag med svartpepparkvarnen.
Grädda i 30-45 minuter eller tills tomaterna bubblar och fått fin färg.
Servera pajen varm eller ljummen med Chèvrekräm och en fräsch grönsallad.

Räkpaj


Pajbotten:

2 dl mjöl
2 dl riven västerbottensost
3 msk fil eller vatten
75 g smör

Fyllning:
2 dl creme fracihe
2 tsk italiensk salladskrydda
gurka
inlagda mandarinklyftor
500 g räkor med skal
dill
apelsin

Mixa ingredienserna till botten i matberedare. Tryck ut i pajform och gör en liiiten kant på botten.
In i ugnen på 200 i 15 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Blanda creme fracihe och salladskrydda och bred ut i pajskalet.
Dekorera med mandarinklyftor, gurka, skalade räkor, apelsin och dill.

Foccacia med Västerbottensost


1 msk nystött svartpeppar
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0.75 dl olivolja
1 tsk salt
1 påse riven Västerbottensost
8 dl vetemjöl special
flingsalt

Stöt pepparkornen i en mortel.
Lös upp jästen i ljummet vatten.
Tillsätt nästan all olivolja, vanligt salt, ost och peppar.
Häll sedan i lite mjöl i taget och rör om ordentligt emellan.
Arbeta degen i cirka 10 minuter, den skall vara ganska lös och kladdig.
Häll lite olja i bunken och vänd degen så den blir kladdig runtom.
Täck skålen med plastfolie och ställ den att jäsa i 1 1/2 timme.
Smörj en plåt med olja och dra ut degen så den täcker plåten.
Täck med plastfolie och låt den inte nudda degen, och jäs 30 minuter till.
Pensla med olivolja, strö över flingsalt och lite mer peppar.
Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna, och skär sedan upp i fyrkanter.

Maffig marängtårta med lemon curd och saltlakrits


Från boken Fest med systrarna von Sydow/Ica bokförlag

12-14 bitar

3 marängbottnar (färdiga eller gör själv)
1,5 burkar (à 320 g) lemon curd
3 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
ca 12-20 mortlade turkisk peppar-karameller
någon dl hallon till dekoration

Bred lemon curd på alla tre bottnarna. Vispa grädden och rör ner turkisk yoghurt. Bred ut även gräddyoghurten på alla tre bottnarna. Den får gärna blandas ihop lite med lemon curden. Lägg ihop tårtan och toppa med mortlad turkisk peppar och hallon. Gör tårtan just innan den ska serveras, annars sjunker den ihop.

Digestivetårta med drottningkräm


200 g digestivekex
100 g smör

Smula sönder kexen.
Smält smöret.
Blanda ihop och sätt i botten på en form med löstagbar kant.

3 dl grädde
3 tsk vaniljsocker
1½ dl florsocker
100 g philadelphiaost

Blanda vaniljsocker och grädde.
Vispa så att grädden blir "hård".
Blanda ner florsocker och philadelphiaost.
Bred över gräddblandningen på digestivekexsmulet.

1 påse pulver drottningkräm blandas enligt receptet.
Bred över krämen på gräddblandningen.
Ställ i kylen 1 dygn.
Garnera med t ex hallon och blåbär.

Kokos- och hallonstubbe


6 äggvitor
3 dl socker
3 1/2 dl riven kokos
4 msk potatismjöl

Fyllning
4 dl vispgrädde
250 g hallon (färska eller frysta)

Så här gör du- texten är avsedd för 10 bitar.
1.Sätt ugnen på 175ºC.
2.Ta fram ev frysta hallon.
3.Rosta 2 1/2 dl av kokosen i en stekpanna under omrörning. Ta från värmen.
4.Vispa äggvitorna med 1 dl av sockret till en maräng. När marängen är fast och glansig så häll i resten av sockret och vispa ytterligare 2 minuter.
5.Blanda rostad kokos och potatismjöl. Vänd ner blandningen i marängen.
6.Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
7.Spritsa smeten i långa strängar tätt bredvid varandra. Spritsa så att strängarna går parallellt längs med plåtens långsida. Eller bred ut smeten till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
8.Strö över resten av kokosen.
9.Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Marängen ska inte bli för torr.
10.Ta ut plåten och vänd över bottnen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av papperet från bottnen och låt den svalna. Om bottnen känns fuktig kan du grädda den ytterligare 5 minuter liggande upp och ner.
11.Fyllning: Vispa grädden fast. Bred ut grädden över marängbottnen. Sprid ut hallonen.
12.Rulla till en fast rulle med hjälp av papperet. Se till att skarven hamnar nedåt så håller rullen ihop.
13.Ställ i kylen fram till servering. Servera som hel stubbe eller som bakelser.

Cheesecake med vit chokladglass och jordgubbssirap


10 personer

Botten:
200 g digestivekex med choklad
50 g smör

Fyllning:
200 g vit choklad
2 ägg
400 g cream cheese
3 dl grädde

Jordgubbssirap:
300 g jordgubbar
2 dl socker

Garnering:
1 liter jordgubbar

Klä en avlång form som rymmer en liter, med plastfilm. Krossa kexen och smält smöret. Blanda och fördela i botten på formen.
Smält chokladen i vattenbad. Ta från värmen och rör ner äggulor. Häll i matberedare och tillsätt färskost. Mixa till slät kräm.
Vispa äggvitor och grädde styva var för sig.
Vänd ner grädden, sedan äggvitan i färskostkrämen. Häll i formen och ställ i frysen minst fem timmar.
Skölj och rensa jordgubbarna till sirapen. Lägg i kastrull med sockret och låt smälta på svag värme. Sjud utan lock i 15 minuter tills det kokat ihop till en sirapsliknande konsistens.
Tag glassen ur formen och ta bort plastfilmen. Skär i skivor och lägg upp på fat. Skölj och rensa jorbgubbarna till garnering. Placera.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Tack för alla tips och recept. Så mycket gott du bjuder på.

    SvaraRadera