fredag 3 juni 2016

Grillad fläskfilé med mortadella, grillade grönsaker och timjansky

Här kommer receptet på huvudrätten som våra grannar bjöd på. Fabulicious! Smaskelismaskens, helt enkelt!

Till detta serverades även grillad spetskål, grillade italienska korvar och en mozzarellasallad till med mozzarella, tomater , basilika och rapsolja.


Grillad fläskfilé med mortadella, grillade grönsaker och timjansky

500 g fläskfilé
1 tsk salt, + svartpeppar
8 st tandpetare
1 tsk tryffelolja, vit konc
100 g mortadella, tunt skivad

Grönsaker:
400 g färskpotatisar, små
2 msk olivolja, (1 + 1 msk)
1 tsk salt, +lite svartpeppar
500 g grönsaker, zucchini, paprika, färsk lök
150 g pärltomater, små
1 dl taggiasca-oliver

Timjanssky:
0,5 st hönsbuljongtärning
1 st vitlöksklyfta, skivad
1 dl grädde, + samma mängd vatten
0,5 st timjan, kruka färsk, plockad
1 tsk majsstärkelse, maizena

1. Sätt ugnen på 225°. Borsta potatisen, klyv och blanda med 1 msk olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka dem ca 20 min.
2. Putsa filén från hinnor. Skär ett cm-djupt snitt längs med. Fortsätt snittet som en spiral in i köttet så att filén kan vikas ut plant. Lägg över plast och banka lätt ut till en jämn platta. Täck köttet med mortadella och droppa över tryffelolja.
3. Rulla ihop till en fast rulle och fäst med tandpetare.
4. Skiva zucchinin, skär paprikan i bitar, halvera löken och blanda med 1 msk olja.
5. Koka upp ingredienserna till skyn och ha den klar.
6. Salta, peppra och grilla köttet och grönsakerna när grillen uppnått rätt temperatur. Passa noga och när filén har fått färg, slå in den i folie och låt den ligga kvar på grillen till innertemperatur 68°. Totala grilltiden blir 15–20 min.
7. Låt köttet vila 10–15 min medan grönsakerna grillas färdigt. Blanda de grillade grönsakerna med den ugnsbakade potatisen, tomater och oliver.
8. Skär filén i 8 bitar och servera den med tillbehören.

(recept från Allt om mat)





Till maten serverades följande viner:

Cantina Zaccagnini Nr 3023
Dal Tralcetto , 2014
Italien
99:-

Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, blåbär, vanilj, salvia och mörk choklad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.


Soprasasso Nr 5358
Valpolicella Ripasso ,
Italien
99:-

Kryddig smak med inslag av körsbär, kanel, färska örter och lakrits. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.


-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar