lördag 30 juli 2016

Hemgjord chilisås

Så var vi på hemmaplan igen. Några dagar på Piteå havsbad med sommar och sol, massor med bad och lite shopping. Nu går tvättmaskinen och husvagnen ska packas inför nästa tripp.

Anette hade gjort en hotti hotti chilisås som var supernajs till bacon och äggröra.


Hemgjord chilisås

10 pepparfrukter som röd chili
1 dl råsocker som farinsocker
1 msk matolja som rapsolja eller solrosolja
2 klyftor vitlök
1 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tetra krossade tomater

Sätt ugnen på grill.
Skär bort fästena på chilifrukterna.
Dela dem på längden och lägg med olja i en ugnspanna ev. med bakplåtspapper under. Kärnorna kan vara med. OBS använd gärna plasthandskar eller en liten plastpåse så att du ej rör vid chilifrukterna och sedan petar dig i ögat - för då svider det en del.
Rosta chilifrukterna i ugnen i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända.
Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg med chilifrukterna.
Rosta ca 5 minuter till.
Ta under tiden fram en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och smält det så att det blir ljust brunt.
Häll på vinäger och vatten. Det fräser rejält men slutar snabbt. Låt koka och rör då och då tills sockret löst sig. Ta av från spisen.
Mixa rostade chilis, vitlökar och sockervattnet med salt med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås. Koka upp ihop med krossade tomater. Låt såsen kallna.
Förvara chilisåsen i kylen, förslagsvis i en glasburk eller flaska.
Chilisåsen håller sig i flera veckor.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Gott! Jag har aldrig testat att ha chilisås med äggröra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar man hetta så är det en riktig höjdare till.

      Radera