lördag 26 november 2016

Saffranskaka med fyllning

Hej på er. Det var ett tag sedan sist. Som jag skrivit tidigare så har lusten att blogga försvunnit. Det har varit tuffa tider kan man lindrigt säga. Tack vare några fantastiska kollegor, infann sig igår lusten till att baka. Därav detta inlägg. Jag vet inte hur ofta det kommer att komma inlägg här nu framöver. Jag kommer att blogga när jag känner att jag orkar.

Receptet på den här urgoda och saftiga kakan är från En smak av Karin.


Saffranskaka med fyllning
(8-10 bitar)

2 ägg
3 dl socker
200 g smör
1 paket saffran
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker till garnering

Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
2 msk florsocker
3 msk vaniljsocker

Gör såhär;
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst.
Smält smöret och vispa ner det tillsammans med saffran i äggsmeten.
Tillsätt mjölken.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner detta i smeten.
Smörj och bröa en ugnsform, ca 24-26 cm i diameter.
Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 35-40 minuter.
Gör under tiden fyllningen.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och florsockret under vispning.
Låt såsen koka upp och sjud i 2 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret.
Låt kakan svalna något när du tagit ut den.
Skär av toppen på kakan så du får ett ca 1-1½ cm tjockt lock.
Sätt fast kanten på springformen igen eftersom fyllningen är rinnande.
Lyft av locket och häll på fyllningen.
Låt kakan suga upp fyllningen innan du lägger på locket igen.
Sikta över florsocker.






-Mama Skogly ♥

6 kommentarer:

  1. Kakan ser så saftig och god ut. Önskar dig en skön lördag.

    SvaraRadera
  2. den kakan ær ju så god så det måte ju bli bra med saffran i också! tænker faktiskt testa att baka den nu!//vxlhäxan

    SvaraRadera
  3. Jäkligt god, tack för smakbit!
    Ska göra en sådan här själv. (Och hoppas att jag hinner besinna mig tillräckligt för att actually få in den i frysen innan jag satt i mig hela.)

    Välkommen tillbaka, vi har saknat dig här!

    SvaraRadera